DEBAT A L’ESQUERRA
Política 27/12/2014

Maragall crida a unificar l’espai d’ERC i ICV

R.t.
2 min
Ernest Maragall, eurodiputat escollit a la llista d’ERC i NECat, i el líder d’ERC, Oriol Junqueras, en una imatge recent.

BarcelonaL’eurodiputat Ernest Maragall no vol ni sentir a parlar de la llista unitària que reclama Artur Mas. Tot i això, sí que aspira a contribuir a un procés de convergència entre ERC i ICV-EUiA per edificar el que preveu que ha de ser el gran espai del centreesquerra català que també hauria de sumar els exsocialistes. Així ho va defensar ahir en una entrevista a Europa Press en què va apostar perquè republicans, ecosocialistes i Moviment d’Esquerres (MES) concorrin de manera conjunta en les pròximes eleccions catalanes, una fórmula que hauria de ser l’embrió d’un futur moviment que s’erigeixi en la “gran esquerra catalana”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una agosarada proposta que mira més enllà, ja que Maragall creu que, quan arribi la independència, el mapa polític català canviarà per la desaparició en bona mesura de l’eix nacional i, a més, caldrà una gran força de centreesquerra amb aspiracions de governar. “Cal un gran centreesquerra que es plantegi com a objectiu tenir la majoria. Hem d’anar a buscar el suport del 40% i el 50% dels catalans. Seria el desitjable”, reflexiona l’exconseller del PSC i impulsor de NECat, una formació que posteriorment s’ha unificat amb Moviment Catalunya i que espera confluir també amb Avancem.

De fet, Maragall avança que, si les eleccions s’avancen, ell apostarà per formar coalició amb ERC -amb qui NECat ja va presentar-se a les europees- i, si pot ser, sumar-hi nous actors. “No veig cap motiu per renunciar a sumar-hi ICV”, apunta, tot i que els ecosocialistes no comparteixen el full de ruta dels republicans cap a la independència i la setmana passada van concretar que apostaran per reclamar un estat confederal.

El congrés fundacional de MES, però, no serà fins al 24 de gener, i serà llavors quan es concretaran molts debats. Tot i això, el dirigent de NECat Pere Almeda recorda a l’ARA que el seu partit manté converses oficials tant amb ERC com amb ICV, amb els quals negocia coalicions per a les municipals. Si no poden unificar-los abans de les eleccions, ho intentaran després, ja que, segons Almeda, “cal replantejar el centreesquerra catalanista” per construir una “nova hegemonia” al país.

stats