Política 08/08/2017

García-Margallo: "Cal anar pensant a fer una oferta a la societat catalana"

L'exministre nega que existeixi una 'kale borroka' catalana i assegura que "som davant d'actes de gamberrisme injustificats"

Ara
2 min
El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, aquest dimecres al Congrés / EFE

MadridL'exministre d'Afers Exteriors de Mariano Rajoy, José Manuel García-Margallo, continua la seva batalla particuar amb el PP sobre la resposta al Procés. En una entrevista a La Sexta aquest dimarts, García-Margallo ha assegurat que "cal anar pensant a fer una oferta a la societat catalana", perquè creu que, més enllà de garantir que "no hi pot haver referèndum", "aquesta guerra de nervis no pot perpetuar-se en el temps".

Si Mariano Rajoy avançava abans de marxar de vacances que després de l'1-O s'ha de girar full al Procés i avançar cap a una nova etapa autonomista a Catalunya, García-Margallo considera que això només és possible si ja es comencen a pensar "solucions", unes solucions que, per a ell, passen inevitablement per la política.

Cal tenir en compte que és l'únic membre del gabinet de Rajoy que té preparada una reforma de la Constitució des de fa temps, un meló que l'executiu popular no està disposat a tocar fins després de l'1-O, tal com ja va avançar ahir el president espanyol des de Marivent (Palma) després de reunir-se amb Felip de Borbó.

La reforma de García-Margallo passaria pel pagament de la disposició addicional tercera de l'Estatut, blindar les competències lingüístiques de la Generalitat i reformar a fons el model de finançament autonòmic. "Aquest problema polític no es resol només anant als tribunals. Les lleis cal complir-les, però a més cal fer política", ja va avisar el maig passat en una xerrada a Barcelona.

Un "arsenal de mesures" dissuasives

Segons García-Margallo, el govern espanyol té "un arsenal de mesures" dins de la constitució mateix que ha d'aplicar perquè no se celebri el referèndum a Catalunya. Això inclou l'aplicació de l'article 155 per suspendre l'autonomia? L'exministre ja va dir en el debat a Barcelona que utilitzaria aquest article per prendre el control dels Mossos durant 24 hores i requisar urnes.

Pel que fa als actes contra el turisme, García-Margallo considera que ara hi ha una "oportunitat d'or" per reordenar el sector. Ha qualificat els fets de "completament insensats, desproporcionats, contraproduents" i ha dit que impedexien el progrés d'aquest "gran país".

Ara bé, no creu que existeixi una 'kale borroka' catalana, tal com asseguren els seus companys de files i el mateix Rajoy. "La 'kale borroka' va ser un epifenomen del que era una lluita armada per part d'ETA. Aquí no ens trobem amb això, som davant d'actes de gamberrisme injustificats", ha conclòs.

stats