Política 24/03/2017

Margallo: "Hem fet un esforç ingent per contrarestar la campanya exterior de la Generalitat"

L’exministre assegura que "els favors" que han demanat a altres països han consistit a reclamar "comprensió per a les posicions del govern espanyol"

Ara
2 min
Artur Mas i José Manuel García-Margallo dimarts en un debat a Madrid.

BarcelonaEn una entrevista al programa de ràdio 'El Món' de RAC1, l'exministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, ha donat explicacions sobre les seves declaracions a 13TV en les quals assegurava que Espanya deu "molts favors" a una gran quantitat de gent a canvi dels seus posicionaments contra la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Margallo ha argumentat que "tots els països avantposen la defensa dels interessos nacionals" a qualsevol altra qüestió i ha assegurat que el govern espanyol "ha fet un esforç ingent per contrarestar la campanya diplomàtica i mediàtica de la Generalitat a l'exterior".

L'excap de la diplomàcia espanyola ha dit que la qüestió catalana "és una qüestió absolutament prioritària per al govern d'Espanya" i ha afegit que "els favors" han consistit "a donar informació i demanar comprensió per a les posicions del govern d'Espanya". Margallo també ha dit que "en això consisteix la diplomàcia" i ha afegit: "Les nostres explicacions s'han basat en arguments que són públics i que són a la nostra pàgina web".

En se preguntat sobre la intenció de la Generalitat de portar les seves declaracions a la fiscalia, Margallo ha dit que "ho poden portar on vulguin" i ha afirmat que estarà "encantat de comparèixer on sigui".

Sobre si el procés sobiranista pot afectar les inversions, Margallo ho té clar: "El diner és covard i fuig de les situacions inestables. El risc es pot mesurar, la incertesa no." Margallo ha assegurat també que "la incertesa no és el millor clima per fer inversions."

Margallo es contradiu així amb la secretaria d'estat de Comerç, Maria Luisa Poncela, que dijous va dir a Madrid que el procés no té cap impacte en les inversions estrangeres a Catalunya.

Dastis esmena Margallo

L'actual ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, ha explicat una versió diferent en una entrevista a RNE a la mateixa hora que Margallo concedia la seva. Ha assegurat que "ningú anima cap tipus de secessionisme" dins de la Unió Europea i que per això no deuen cap "favor" a un altre estat comunitari. Dastis ha explicat que el govern espanyol tan sols duu a terme una "tasca d'explicació" als socis de la UE i ha afegit que "tothom està d'acord que la situació jurídica és la que és". "Catalunya forma part de la UE ja que forma part d'Espanya", ha recalcat.

El ministre també s'ha mostrat convençut que hi haurà una menció en la cimera commemorativa d'aquest cap de setmana a Roma amb motiu dels 60 anys d'aniversari de la UE en defensa de "l'Estat de dret". "No crec que ningú tingui cap problema a incloure-ho", ha conclòs.

stats