Política 20/11/2016

Margallo assegura que una part dels catalans espera "una proposta de diàleg i vies d'entesa"

L'exministre espanyol d'Afers Exteriors defensa combinar "fermesa" i "flexibilitat" per afrontar el conflicte entre Catalunya i l'Estat

Europa Press
2 min
El ministre García-Margallo.

MadridL'exministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, defensa combinar "fermesa" i "flexibilitat" per afrontar la situació a Catalunya i, tot i que admet que és "infructuós" parlar amb els independentistes, avisa que una part de la població catalana "espera una proposta de diàleg i unes vies d'entesa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista aquest diumenge a Europa Press amb motiu de la publicació del seu llibre 'Europa y el porvenir', Margallo es mostra partidari que el govern espanyol sigui ferm a l'hora de defensar la unitat d'Espanya, la igualtat de drets i deures dels espanyols i la solidaritat entre les comunitats autònomes. I això implica, subratlla, deixar clar que "a Catalunya no s'hi celebrarà cap referèndum de secessió, entre altres coses perquè no tindria cap efecte jurídic". "Una secessió no seria mai reconeguda per les Nacions Unides. I si no és reconeguda per les Nacions Unides, com que no seria un estat, no podria ni tan sols demanar l'ingrés a la UE", insisteix.

Tot i això, Margallo creu que aquesta fermesa s'ha de combinar amb certa flexibilitat per "tractar els anomenats motius de desafecció que han allunyat part de la població catalana de l'amor a Espanya". Entre aquests motius que han "propiciat que el separatisme augmenti en aquests anys" hi ha, enumera l'exministre a l'entrevista, la falta d'inversions públiques a Catalunya que perceben els catalans, juntament amb la percepció que l'Estat concedeix una protecció insuficient de la llengua i cultura catalanes i la insatisfacció amb el sistema de finançament.

Preguntat pels motius pels quals no continua sent ministre, Margallo ha explicat que el president de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, no li va donar cap explicació i que ell tampoc l'hi va demanar. "Deu haver considerat que la persona que m'ha substituït encaixa més bé en la política que ell vol desenvolupar", afegeix.

stats