Política 14/11/2016

Margallo revela les discrepàncies al govern de Rajoy sobre com afrontar el procés sobiranista

L'exministre d'Afers Exteriors reconeix que discrepava de Soraya Sáenz de Santamaría perquè hi havia "dos grups amb visions de govern diferents" i afirma que judicialitzar la política "ens porta a un xoc de trens"

Europa Press
3 min
El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, aquest dimecres al Congrés / EFE

BarcelonaDeslliurat de qualsevol càrrec, l'exministre d'Afers Exteriors José Manuel García-Margallo ha revelat aquest dilluns les discrepàncies que hi havia al govern de Mariano Rajoy en relació amb l'estratègia del PP per frenar el procés sobiranista. En una entrevista a la SER, Margallo ha admès que va discrepar de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, sobre la "visió d'Espanya" i la manera com afrontar la relació amb Catalunya. Segons ha explicat, alguns ministres no estaven d'acord amb el que havia de ser "la unitat, la cohesió i com guanyar-se l'afecte dels catalans". "La vicepresidenta té una visió del que ha de ser Espanya diferent de la meva", ha dit.

Margallo ha explicat que ell aposta per ser "molt ferm en les línies essencials" de defensa de la unitat d'Espanya i la sobirania nacional, però "molt flexible" en aquells aspectes que han produït un "auge del separatisme en poc temps", i ha citat la inversió en infraestructures, el respecte a la identitat cultural i també el sistema de finançament.

En relació amb aquest punt, ha dit que ell era partidari de reformar el sistema de finançament, però que Montoro "no creia que fos necessari", de manera que s'han produït "distorsions i discriminacions molt importants" que han generat l'"Espanya ens roba". "És obvi que això no se satisfà amb préstecs, com s'ha estat fent", ha dit.

Tot i ser un dels ministres més contundents a l'hora de valorar el procés sobiranista, Margallo ha esmenat l'estratègia de frenar el procés per la via judicial. "La via d'aplicar la norma i de portar totes les qüestions als tribunals és judicialitzar la vida política, i això ens porta a un xoc de trens, a un conflicte, i això és el que cal evitar", ha argumentat.

Per a Margallo, el sobiranisme català és el principal problema que té Espanya, i ha dit que el fet que hi hagi més independentistes que fa quatre anys és "responsabilitat de tothom". Després ha matisat que la màxima responsabilitat és de Convergència, que en virar cap a l'independentisme ha passat de "poder negociar amb tothom a caure en la irrellevància més absoluta". En aquest punt, l'exministre ha dit que Catalunya està "abocada a caure en mans de l'esquerra o de l'extrema esquerra", en referència a la CUP.

Els dos grups dins el govern Rajoy

Margallo no ha tingut pèls a la llengua a l'hora de relatar les interioritats del govern de Rajoy. Ha admès que hi havia dos grups, i ho ha resumit dient que d'una banda hi havia "els més liberals, que creuen que el mercat ho arregla tot", i els que, com ell, provenen de la democràcia cristiana, que pensen que "calen unes regles perquè el mercat funcioni". Tot i això, l'exministre ha dit que seria "simplificar", dir que les tesis de Montoro i Santamaría –que formen part del nou govern de Rajoy– s'han imposat a les altres.

L'exministre s'ha mostrat convençut que el seu grup –hi ha inclòs Ana Pastor, Miguel Arias Cañete, José Manuel Soria i Isabel García Tejerina– seguirà reunint-se perquè són "amics", i segurament són els "més fidels a Mariano Rajoy". Aquest grup, ha admès, tenia una "visió del govern molt diferent de l'altre grup, que també tenia certs vincles d'amistat i solidaritat interna", ha dit, i ha assegurat que "és obvi" que Santamaría "lidera" l'altre grup.

Margallo ha admès que ell estava "disposat a seguir" com a ministre, però ha deixat clar que entén la seva substitució i ha explicat que no li ha demanat cap explicació al president, Mariano Rajoy. Encara que no ha volgut vincular-ho explícitament, ha apuntat que ell "probablement" ha expressat les seves opinions "amb excessiva claredat", fins i tot les discrepàncies "amb excessiva tossuderia".

stats