17/06/2015

Margallo utilitza la seva ambaixada a Itàlia per criticar el Govern

2 min
El delegat del Govern a Roma, Luca Bellizzi, i Roger Albinyana, secretari d’Afers Exteriors.

MadridEl govern espanyol ha utilitzat la seva ambaixada a Itàlia per tornar a marcar de prop el desplegament de delegacions catalanes a l’estranger. En una nota de premsa, l’ambaixador en aquell país, Francisco Javier Elorza, va fer públic ahir el seu malestar pel fons i la forma en l’obertura de la representació permanent a Roma. Fonts del ministeri d’Exteriors van admetre a l’ARA que aquest tipus de respostes en l’àmbit diplomàtic no es fan mai sense el vistiplau del ministre, José Manuel García-Margallo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el comunicat, l’ambaixador recorda que els “interessos” dels espanyols -inclosos, diu, els que viuen a Catalunya- es defensen a través de la xarxa d’oficines i consolats que depenen d’ell. Fa èmfasi en el fet que la “promoció dels interessos legítims de qualsevol regió” és possible si es fa d’acord amb l’ordenament jurídic espanyol i “seguint els principis d’unitat i coordinació” amb l’Estat. És a dir, a criteri del govern espanyol, la nova oficina a la capital italiana contravé la normativa estatal. De fet, l’executiu de Mariano Rajoy ja ha recorregut al Tribunal Constitucional la llei d’acció exterior i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya les delegacions de Roma i de Viena. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va ironitzar sobre la impugnació, ja que Elorza assegura que no hi ha cap activitat a la seu que es va posar en funcionament dilluns.

Tot i els moviments que ha fet fins ara la Moncloa per posar bastons a les rodes a aquesta xarxa depenent de la Generalitat, la queixa principal espanyola és per “no haver tingut cap comunicació fins ara” de l’obertura. Homs va recordar que la legislació no obliga a notificar-la a la representació diplomàtica al país sinó directament al ministeri. “Estem en la normalitat i en el compliment de la llei”, va assegurar el conseller, que va insistir que entre que se signa el decret i s’obre la delegació passen uns mesos. A més, el Govern va informar Madrid de les seves intencions el 23 de desembre de l’any passat a través d’una carta del director general de Relacions Exteriors, el democristià Iban Rabassa.

Madrid vol fer-se sentir

El ministeri no va avançar ahir si Elorza es posarà en comunicació amb el govern de la República italiana perquè estigui al cas de la situació. Ara bé, un portaveu oficial va subratllar que les notes de premsa que s’envien estan destinades també als mitjans de comunicació d’aquell país i, per tant, perquè la informació arribi a l’opinió pública. L’ambaixada hi fa constar que, segons la Generalitat, la delegació servirà per explicar “sense intermediaris” el procés sobiranista a l’executiu de Matteo Renzi.

Amb aquesta polèmica de fons, el Govern va aprovar ahir la creació de tres noves representacions permanents: a la Santa Seu, al Marroc i a Portugal. Amb aquestes s’arriba a un total de 10.

stats