Política 27/03/2013

Girona declara Llanos de Luna persona 'non grata' i diu que actua "com la virreina d'una colònia"

La moció presentada per la CUP ha tirat endavant amb el suport de l'equip de govern de CiU i ICV. El PP ha votat en contra de la moció i el PSC s'ha abstingut

Acn
3 min

GironaGirona s'ha convertit en la primera ciutat que declara la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, persona 'non grata'. Ho ha fet possible una moció presentada per la CUP durant un ple extraordinari celebrat aquest dimarts a la nit, que ha tirat endavant amb els quinze vots que sumen la CUP, l'equip de govern de CiU i els del grup municipal d'ICV. El text qualifica l'actitud de la delegada com la d'una "virreina d'una colònia" i critica la seva posició "hostil" cap a la ciutat, per haver portat als jutjats la contractació dels trens de l'Onze de Setembre i la declaració de territori lliure i sobirà. "No ho aprovem per caprici", ha subratllat l'alcalde, Carles Puigdemont. Els tres regidors del PP han votat en contra de la moció i els sis del PSC −Amèlia Barbero no hi era− s'han abstingut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El regidor de Reagrupament, Carles Bonaventura, que ha defensat la moció davant la resta de grups, ha assegurat que ara, davant "el moment històric" que viu el poble català, "la inutilitat del seu càrrec queda encara més de manifest que mai". Per això, l'escrit també dóna suport a la decisió que va prendre la setmana passada el Parlament, que va demanar a l'executiu espanyol que destituís Llanos de Luna del seu càrrec.

El portaveu de CiU, Carles Ribas, ha criticat que la delegada de l'Estat es dediqui a "fiscalitzar" els acords presos pel consistori, però que, en canvi, giri l'esquena a altres necessitats i "problemes" de la ciutat −com les necessitats socials sorgides per la crisi o l'estat en què s'ha quedat tota la zona del TAV.

"Dir que ja n'hi ha prou"

"De la mateixa manera que rebem batzegades, ara és moment de fer un pas endavant i dir que ja n'hi ha prou", ha assegurat Ribas. En la mateixa línia també s'ha posicionat el portaveu ecosocialista Joan Olòriz. "Cal tenir respecte per les institucions, i com que no ens el mostra, nosaltres tenim tot el dret a dir que no volem estar tutelats per la supergovernadora", ha subratllat.

Com no podia ser d'altra manera, la moció ha rebut el rebuig frontal del PP. La seva portaveu, Concepció Veray, s'ha mostrat sorpresa que ara es facin "escarafalls" per les decisions de Llanos de Luna, perquè la delegada "fa la seva feina i procura que la legalitat es compleixi". En aquest punt, Veray ha insistit que la seva figura és "necessària" i ha criticat l'Ajuntament de Girona per haver tibat la corda declarant el municipi territori lliure i sobirà, una decisió que −segons ha dit− "se saltava les normes".

Per la seva banda, el grup del PSC ha condemnat "la dèria" de la delegada de l'Estat per acudir a la fiscalia, i ha dit que això li sembla "impropi del càrrec i fora de lloc". El portaveu socialista, Xavier Amores, ha ressaltat que amb aquesta actitud, Llanos de Luna no fa altra cosa que "allunyar-se de la ciutadania".

Ara bé, els socialistes també han demanat a l'alcalde, Carles Puigdemont, que el seu grup no donés suport a la moció. Segons ells, per evitar posar més llenya al foc i alimentar "les idees de la dreta més rància d'Espanya, que s'aprofitarà de la decisió". En aquest sentit, el PSC ha instat l'equip de govern a abstenir-se o bé votar-hi en contra i fer palès el seu enuig cap a la delegada de l'Estat a través d'un acte institucional.

Necessitat de defensar-se

Puigdemont ha intervingut abans de la votació per deixar clara la "necessitat" de defensar-se de Llanos de Luna mitjançant "un acord de ple". Segons l'alcalde, declarar la delegada de l'Estat persona 'non grata' no s'ha fet "per caprici", sinó per deixar clara la postura de l'Ajuntament, encara que això no tingui repercussions més enllà del terreny institucional. "Havíem de prendre una decisió, ens hem expressat i defensat des de la serenor amb autoritat", ha conclòs l'alcalde.

stats