Política 11/02/2016

Rajoy i Rivera pressionen conjuntament per allunyar Sánchez d'un acord amb Podem

El president del govern espanyol s'obre ara a renegociar l'objectiu de dèficit amb Brussel·les. C's exigeix un compromís escrit contra el referèndum per arribar a qualsevol pacte 

Gerard Pruna
4 min
El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera / EFE

BarcelonaCiutadans segueix intentant arrossegar PP i PSOE a la mateixa taula de negociació. Aquest dijous el líder del partit taronja, Albert Rivera, ha aprofitat la reunió que ha mantingut al Congrés amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per insistir que el PP és necessari per qualsevol mena d'acord en aquesta legislatura, i ha reivindicat que existeixen nexes d'acord entre PP, PSOE i C's com per intentar arribar a un pacte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per intentar fer visible aquest marge d'acord, Rivera ha explicat en roda de premsa que ha arrancat a Rajoy un compromís perquè PP, PSOE i Ciutadans defensin junts a Europa una flexibilització dels objectius de dèficit. L'altre aspecte on Rivera ha volgut posar de manifest que hi pot haver acord entre els tres partits en defensa de la unitat d'Espanya. Rivera ha explicat que Ciutadans posa com a condició per a qualsevol acord que hi hagi un compromís escrit que no hi haurà cap referèndum a Catalunya

Rajoy, per la seva banda, ha explicat que ha traslladat a Rivera un document amb varies propostes que analitzaran a partir d'ara els seus equips negociadors per examinar quins punts d'acord hi ha entre ells i amb el PSOE. El text inclou cinc grans objectius per la legislatura glosats en cinc grans pactes nacionals: consolidar la recuperació econòmica; enfortir l'estat del Benestar; defensar la unitat nacional "de l'amenaça" independentista; la lluita contra el terrorisme, i lluita contra la corrupció.

En aquest apartat, els populars proposen "adequar" el règim d'aforaments, així com agilitzar la resposta penal davant els casos de corrupció. Rajoy ha descartat que la situació del PP a València i el fet que els populars mantinguin Rita Barberá al Senat no redueix les seves opcions de ser investit president. Tampoc Rivera ha burxat en aquest aspecte, tot i que ha subratallat que el govern espanyol i Rajoy en tant que president no han fet suficient en la lluita contra la corrupció.

Segons el dirigent popular, la reunió amb Ciutadans denota que l'alternativa a un govern amb el PP seria "el pitjor per a Espanya" perquè implicaria un "govern radical de PSOE i Podem amb el suport dels independentistes" que tindria moltes dificultats en les seves relacions amb la UE, i ha posat com exemple la prima de risc de Portugal -situada sobre els 400 punts-, on governa un pacte d'esquerres.

Malgrat que és a Sánchez a qui correspon intentar formar govern, la trobada de Ciutadans i PP afegeix pressió al secretari general del PSOE, un dia abans que el secretari general del PSOE es vegi amb el president del govern espanyol en funcions. Tot, enmig d'un clima de pessimisme on només Sánchez i el seu nucli dur al PSOE creuen encara en les opcions que té el líder socialista de ser investit president.

Avís de la patronal

Hores abans de la trobada, el president de CEOE, Joan Rosell, també ha afegit pressió al PSOE en reconèixer que existeix "molta preocupació" entre l'empresariat davant la possibilitat que PSOE i Podem arribin a un acord, tot i que no una "por neurològica". Rosell, que ahir es va reunir amb Sánchez, ha afirmat que prefereix un acord entre PP i PSOE. "Hi ha suficient majoria entre els grans partits i en els grans plantejaments econòmics com per posar-se d'acord i governar econòmicament en la direcció que creiem oportuna".

El PSOE carrega contra Rajoy: "El seu temps ja ha passat"

La reacció del PSOE no s'ha fet esperar. Minuts després de les compareixences de Rivera i Rajoy, el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, ha carregat contra el president del govern espanyol en funcions per haver actuat de forma "irresponsable i poc respectuosa amb els temps constitucionals". El dirigent socialista ha retret al dirigent popular que es comporti com si fos el candidat a la investidura "quan va rebutjar ser-ho per raons tàctiques i menyspreant per dos cops el rei".

Hernando ha subratllat que qui té l'encàrrec d'intentar formar govern és Pedro Sánchez: "El temps de Rajoy ha passat i afortunadament no tornarà". El dirigent socialista ha retret també a Rajoy que parli de lluitar contra la corrupció mentre manté Rita Barberá al Senat, i ha exigit que demani disculpes per les declaracions del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, on deia que ETA esperava "amb candeletes" un govern de PSOE i Podem.

Recuperar el ministeri de la Igualtat

Mentre Rajoy i Rivera estaven reunits, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, continuava amb la seva ronda de contactes amb agents socials. En una reunió amb col·lectius que lluiten contra la violència masclista, ha anunciat que, si aconsegueix formar govern, recuperarà el ministeri de la Igualtat que va promoure José Luis Rodríguez Zapatero i que va desaparèixer amb l'arribada de Rajoy al govern.

El PNB no negociarà fins a tenir l'"eix de govern"

El PNB ha puntualitzat aquest dijous que no ha negociat fins ara la investidura de Pedro Sánchez ni pensa negociar fins a disposar d'un "eix de govern". En una roda de premsa a Bilbao, el secretari de l'executiva del PNB, Koldo Mediavilla, ha explicat que la reunió de dimecres amb el PSOE no era negociadora, sinó un "contacte per veure les possibilitats reals per a una sintonia en la investidura". La negociació començarà, ha dit, quan el PSOE tingui ja acords que possibilitin la investidura, ja sigui amb Ciutadans o amb Podem, i els nacionalistes negociaran només amb els socialistes, no amb els seus socis. D'entrada, però, veuen "amenaça recentralitzadora" en el document del PSOE.

També el portaveu d'IU al Congrés, Alberto Garzón, ha advertit aquest dijous que condicionen el seu vot afirmatiu a la investidura de Pedro Sánchez a l'aprovació d'un pla d'emergència social i de regeneració democràtica.

stats