CAS BÁRCENAS
Política 09/02/2013

Rajoy declara haver cobrat entre 112.000 i 148.000 euros anuals nets entre 2004 i 2011

El president del govern espanyol fa públiques les seves declaracions de la renda i del patrimoni al web de La Moncloa

Ara
2 min
El president del govern espanyol es va mostrar ahir satisfet pel resultat de la cimera, però tan cansat que va demanar als periodistes que no li preguntessin gaire.

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha fet públiques aquest dissabte les seves declaracions de la renda i del patrimoni entre 2004 i 2012 en un apartat del web de la Moncloa. Segons aquestes dades, els seus ingressos anuals nets van ballar entre un mínim de 112.015 euros el 2006 i 146.544 euros el 2009. Aquestes xifres resulten bàsicament de la suma del sou com a diputat per Madrid al Congrés i com a president del PP. Pel que fa al 2012, l'únic salari que apareix és el de president del govern espanyol, que quedaria en 49.893,44€ nets anuals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons resumeix una nota de premsa del ministeri de presidència i es detalla a la informació feta pública, Rajoy hauria percebut a més rendes addicionals derivades del patrimoni invertit en deute públic, valors i béns immobiliaris. Aquestes, però, estan "reflectides amb detall en les seves declaracions de la renda i patrimoni, així com en la seva declaració de béns davant el congrés dels diputats". El que no hi apareix són les dietes que ha percebut, atès que "estan exemptes fiscalment". Sí s'hi troben dos ingressos extraordinaris: la indemnització pertinent per haver estat vicepresident espanyol, cobrada el 2003, el 2004 i part del 2005, i un avançament per la publicació del llibre "En confiança", els beneficis dels quals, afirma, van ser donats a organitzacions benèfiques.

Sigui com sigui, i com era d'esperar, no hi ha cap referència a cap sobresou en negre i les declaracions recullen que, durant aquests anys, Rajoy va pagar 840.131 euros en concepte de quota de l'impost de la renda i 30.161 euros en impost del patrimoni.

Una "decisió personal" per frenar dubtes entorn cobraments en negre

La publicació d'aquesta informació la va avançar divendres la vicepresidenta de l'executiu estatal, Soraya Sáenz de Santamaría, que va recordar que Rajoy es va comprometre a donar-les a conèixer durant la seva intervenció en el comitè executiu nacional del PP del 2 de febrer i va assegurar que així es faria. Va posar èmfasi igualment en què va ser una "decisió personal" seva i que serà el primer president de govern espanyol que ho haurà realitzat.

Amb aquesta mesura, Rajoy vol frenar els dubtes entorn els suposats sobresous en sobres que hauria rebut tant ell com bona part de la cúpula del PP els últims anys de la mà de l'extresorer del partit Luis Bárcenas. Així, segons va publicar 'El País', el president estatal hauria cobrat 322.000 euros en negre. De la mateixa manera i també per combatre les acusacions de corrupció i d'una comptabilitat paral·lela, els populars van fer públics divendres els comptes del partit del 2008 al 2011, tot i que van ometre algunes dades clau.

stats