Política 27/10/2016

Mario Vargas Llosa: "Una Catalunya independent seria un païset molt marginal governat per fanàtics"

El premi Nobel peruà critica el procés català a Berlín, on presenta el seu nou llibre 'Cinco esquinas'

Ara
1 min
Mario Vargas Llosa.

BarcelonaEl premi Nobel peruà Mario Vargas Llosa ha assegurat aquest dijous que "una Catalunya independent seria un païset molt menor, molt marginal, governat per fanàtics". Així ho ha expressat en una entrevista amb l'agència DPA, de la qual s'han fet ressò diversos mitjans, durant la presentació del seu nou llibre, 'Cinco esquinas', a Berlín.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb tot, Vargas Llosa creu poc probable que la independència es materialitzi: "el nacionalisme és un anacronisme", ha insistit, i ha considerat l'independentisme com un procés més dels que s'estan donant a Europa de resistència a la integració europea. "La idea d'una revolució tan gran com la integració europea fa que la crida de la tribu sigui molt forta i sorgeixin aquests moviments nacionalistes, que són creacions molt artificials, apel·lant als pitjors instints, la demagògia, i aquest és el fenomen de Catalunya".

L'escriptor ha recordat, a més, que va viure 5 anys a Barcelona –durant el franquisme– en una època en què el catalanisme era "completament insignificant, considerat un moviment reaccionari, de nostàlgics del passat". Aquesta circumstància ha canviat, segons diu, "gràcies a l'autonomia, a tenir el control de l'educació", amb la qual els "governs nacionalistes" han anat "fabricant artificialment i a base de mentides històriques" el nacionalisme català.

stats