ELECCIONS ESPANYOLES
Política 14/12/2015

Rovira etziba a Colau que no és "canvi real" considerar "la capital de l'Estat capital de totes les províncies"

Gabriel Rufián defineix ERC com "l'esquerra que no demana permís" i Santiago Vidal pronostica que el procés constituent espanyol serà una "operació de maquillatge"

Roger Tugas
3 min
Rufián i Tardà, amb les boles de drac que els han regalat els periodistes / ACN

ManresaLa defensa que Madrid pot tornar a ser la capital dels catalans, feta per l'alcadessa de Barcelona, Ada Colau, en el míting de diumenge de Podem, encara ressona. S'hi ha referit la secretària general d'ERC, Marta Rovira, en un míting a Manresa on hi han assistit unes 400 persones on ha assegurat que, davant els que reclamen un canvi real, com En Comú Podem, s'ha preguntat: "El canvi real no és independència, procés constituents i construir amb les nostres pròpies mans una república justa?". "Segur que no ho és tornar a demanar el referèndum, considerar la capital de l'Estat capital de totes les províncies o fer veure que no tenim ja un mandat democràtic", ha afegit, motiu pel qual ha afirmat que "el 27-S ja va guanyar l'autèntic canvi real que aquí es diu independència", la qual és "l'únic instrument per fer allò amb què coincidim, treballar per la igualtat d'oportunitats i la justícia en el nostre país". Així, Rovira ha afirmat que aquells que no vagin a votar el 20-D, més pendents de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP, se'n penedirà de no haver-ho fet si aquella nit veu que guanya En Comú Podem o C's.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Igualment, el cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, ha cridat a "no regalar la imatge de Catalunya a segons qui, com Albert Rivera" i ha etzibat que "un estat on el líder més valorat és Felip VI és irreformable". "Que ens mirin als ulls i ens diguin com ho faran, quan haurem d'esperar", ha demanat a En Comú Podem, de qui s'ha distanciat assegurant que ERC representa "l'esquerra que no demana permís, i no demanarem perdó per ser com som [en referència a Rivera, que assegura que demana perdó per ser català i aspirar a presidir La Moncloa]". "A Podem li diem que pugui, però el procés de revolució és aquí i ara i es diu procés de l'autodeterminació", ha insistit.

Així mateix, el número dos de la llista, Joan Tardà, ha lamentat que "aquest segle XXI serà tan horrorós com el XX, davant d'unes desigualtats terribles a nivell mundial", motiu pel qual "estem obligats que la nova república sigui el mirall d'una democràcia de referència", on no es cridi la gent només a "votar cada quatre anys, com si el ciutadà fos un consumidor d'eleccions". Igualment, ha destacat que, "malgrat el setge espanyol, Catalunya no havia rebut mai tanta inversió estrangera com el darrer trimestre", tot i que ha avisat que "de les banderes, encara que portin estel, no es menja". "Aquí, del que es tracta és de socialitzar la riquesa, que tothom tingui les mateixes possibilitats de ser feliç, aquesta és la pàtria republicana", ha conclòs.

Retocs a una mòmia embalsamada del 1978

Al seu torn, el cap de llista al Senat, el jutge Santiago Vidal, ha pronosticat que, l'any que ve, Espanya i Catalunya faran processos constituent, però, mentre "el procés espanyol serà una operació de maquillatge, posar una mica de color a una mòmia embalsamada del 1978", "a Catalunya farem un procés constituent participatiu". "Ens queden quatre o cinc dies per convèncer entre aquells que voten entre anar o no a votar, per qui fer-ho, i aquells que, enganyats creient que treballaran per Catalunya, tenen al cap votar C's", ha insistit Vidal.

Finalment, la número 6 de la llista, Mirella Cortès, ha subratllat que, si els independentistes no van a Madrid, "aquest espai l'ocuparan uns altres i explicaran el procés des del seu punt de vista no independentista, diran que a Catalunya no passa res". Així mateix, ha alertat que "els de C's intentaran asfixiar-nos més que els del PP", mentre que, "quan el PSOE canviï la Constitució, s'oblidaran de nosaltres". Igualment, ha pronosticat que Podem no traurà els diputats necessaris per fer el referèndum, motiu pel qual "el proper referèndum serà per aprovar la Constitució catalana". "Anirem a dir que Barcelona és la nostra capital, la capital de la nova república, i que el Parlament és sobirà i que iniciarem procés constituent", ha assegurat.

De camí al míting, Rufián i Tardà han fet el tradicional viatge en l'autobús amb què es desplaça habitualment la premsa, batejat com a 'Rufibus' o 'Bus del Olivo', com a homenatge a la terra de l'Olivera, Jaén, d'on és originària una part de la família del cap de llista. En ell, els periodistes els han regalat un estoig amb set boles de drac, ja que el cap de llista dels republicans sovint afirma que per canviar la Constitució, com pretén Podem, caldria "dos terços del Congrés, dos terços del Senat, una dreta democràtica, una esquerra valenta, set boles de drac i sang d'unicorn". Per aconseguir la reforma de la carta magna, per tant, ja queda una mica menys. Durant el trajecte, a més, el tàndem republicà ha explicat de forma més relaxada com viu la campanya i quines expectatives tenen.

stats