FINANÇAMENT
Política 06/01/2012

ERC reclama un "gran acord de país" per exercir un tancament de caixes d'institucions i particulars

La secretària general dels republicans, Marta Rovira, condiciona el suport als pressupostos a reclamar el concert econòmic amb consulta prèvia

Acn
3 min
Marta Rovira, pròxima número 2 d'ERC / ACN

BarcelonaLa secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha fet una crida, en una entrevista a l'ACN, a arribar aquest any a un "gran acord de país" per donar suport a un tancament de caixes de la Generalitat i dels ajuntaments que s'hi sumin i assessorar i protegir milers de ciutadans que practiquin l'objecció fiscal. A més, per "reforçar" aquesta estratègia, Rovira ha instat els ciutadans catalans a unir-se a la iniciativa i practicar l'objecció fiscal cap a l'Estat. La republicana creu que amb aquestes accions conjuntes, tant el Govern com els ciutadans quedarien protegits i s'aconseguiria una gran força per negociar el concert econòmic a Madrid. ERC, a més, ha condicionat el seu suport als pressupostos de 2012 a què el Govern reclami el concert econòmic i convoqui una consulta prèvia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'entrevista, Marta Rovira ha reiterat el suport d'ERC als moviments d'Òmnium Cultural, que fa mesos va anunciar que buscaria fórmules a favor del tancament de caixes i l'objecció fiscal. En aquest sentit, la republicana ha plantejat un "gran acord de país amb un tancament de caixes per part de la Generalitat, un suport civil i polític a aquest tancament de caixes, i estudiar vies per una objecció fiscal". A més, Rovira ha explicat que la idea d'Esquerra no passa només per "cridar a les forces polítiques a que donin suport a la Generalitat en el tancament de caixes" sinó que també fan una "apel·lació als ciutadans, per estudiar vies d'objecció fiscal i donar suport a Òmnium Cultural". I és que la republicana vol que en aquesta operació participi la ciutadania de manera activa. Segons Rovira, un tancament de caixes de la Generalitat de manera aïllada podria no tenir massa efecte, donat que els diners que el Govern aporta a l'Estat són molts menys que els que Espanya transfereix a Catalunya. És per això que la republicana fa aquesta crida al suport actiu dels catalans. "Hi ha ciutadans que han començat campanyes a títol individual i que estan sent assessorats legalment, i tenen moltes vies, com consignacions determinades o altres vies alternatives per dedicar l'esforç fiscal socialment a una altra tasca", ha detallat la secretària general d'Esquerra.

Amb tota aquesta estratègia, Rovira creu que "la negociació" per intentar aconseguir el pacte fiscal i el concert econòmic que ERC reclama "pren molta més força". És per això que Esquerra vol que el Govern de la Generalitat aposti clarament per un pacte fiscal que garanteixi els mateixos resultat que el concert econòmic, amb la total recaptació d'impostos, la liquidació dels mateixos i capacitat normativa per Catalunya. "Obtenint el pacte fiscal en aquests termes, podríem estar-hi absolutament d'acord amb el Govern", ha dit Marta Rovira, que, a més, ha assegurat que ERC està posant aquest objectiu a sobre la taula en cada conversa que manté amb l'executiu. En aquest sentit, Rovira a reconegut que marcar aquest horitzó de concert econòmic i la celebració d'una consulta prèvia són "una condició" perquè els republicans puguin acabar donant suport als pressupostos de la Generalitat pel 2012.

La possibilitat del "sí" al pressupost del Govern, però, encara és lluny per ERC. Marta Rovira assegura que per poder donar el seu suport, l'executiu encara hauria d'acceptar les seves "propostes per fer guanya progressivitat en l'esforç que demana el Govern" i incorporar qüestions com "l'impost bancari, gravar l'últim tram de les rendes superiors de l'IRPF, o recuperar l'últim tram de l'impost de successions".

Per últim, la dirigent d'Esquerra ha reconegut que l'actitud del PP espanyol amb el pacte fiscal o els deutes de l'Estat amb Catalunya "podria generar un nou context d'entesa" entre el Govern i els republicans. Però tot i això, encara veu moltes possibilitats de pactes entre els populars i l'executiu. En qualsevol cas, Marta Rovira ha convidat el PP a què, si realment vol "rectificar" i que els catalans es creguin que no volen incomplir el finançament de Catalunya, "paguin la disposició addicional tercera i el fons de competitivitat". "Que ho demostrin", ha sentenciat.

stats