XLIII UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU
Política 19/08/2011

Martin Garitano (Bildu): "devem un respecte especial a les víctimes d'ETA a Catalunya"

El president de la Junta General de Guipúscoa no creu que la banda armada es dissolgui imminentment i aposta per col·laborar amb el sobiranisme català

Roger Tugas
2 min
Martin Garitano, diputat general de Guipúscoa, a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), a Prada / ACN

PradaETA ha estat i segueix sent un obstacle per a la normalització política al País Basc. Ho ha reconegut aquesta tarda Martin Garitano, el diputat general –càrrec equivalent al de president– de la Junta General de Guipúscoa –la diputació foral– i membre de Bildu, en una conferència a la Universitat Catalana d'Estiu. Tot i no reclamar directament a la banda armada que es dissolgui, ha recordat que els membres de la coalició es van comprometre a actuar proactivament per acabar amb la violència política al País Basc.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En especial, però, ha lamentat els atemptats d'ETA a Catalunya, com el d'Hipercor. "El que va passar a Catalunya va ser més que un error", ha reconegut Garitano, que ha afegit que "devem un respecte especial a les víctimes de Catalunya". Sigui com sigui, però, no confia que la banda armada tingui intenció d'anunciar una dissolució imminent que millori les seves expectatives pel 20-N, ja que no creu que ETA "estigui actuant de cara a un procés electoral concret" sinó en un procés més profund.

De cara a les eleccions del 20-N, Garitano espera la resposta d'Aralar a presentar-se conjuntament, després que el PNB rebutgés l'oferta de coalició nacional, i assegura que Bildu "es perfila com una aposta estratègica que va més enllà d'unes eleccions, una coalició de diferents amb vocació de permanència". En aquest sentit, també espera incrementar la col·laboració amb els sobiranistes i independentistes catalans, respectant les relacions ja existents entre els membres de les forces que composen Bildu -Eusko Alkartasuna, Alternatiba i independents de l'esquerra abertzale-. "Tenim molt a guanyar", ha apuntat, tot i reconèixer també que les estratègies dels independentistes catalans i bascos disten molt -l'aposta pel concert econòmic per Catalunya no té sentit al País Basc, on ja el tenen-. Finalment, Garitano ha explicat que no treballen amb la hipòtesi d'haver de pactar amb formacions catalanes per aconseguir grup parlamentari al Congrés, però no hi ha tancat la porta.

stats