Política 30/09/2011

Madrid exigeix a Mas que es disculpi pel comentari sobre l'accent dels nens andalusos i gallecs

El ministre José Blanco diu que, com a gallec, se sent "ofès"

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl ministre portaveu del govern espanyol, José Blanco, ha exigit avui al president de la Generalitat, Artur Mas, que demani "disculpes" per haver qüestionat, durant el debat de política general, l'accent dels escolars andalusos i gallecs a l'hora d'expressar-se en castellà. Blanco ha dit que, com a gallec, se sent "ofès".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la compareixença posterior a la reunió del consell de ministres, Blanco ha dit que Mas "hauria de ser més respectuós amb les llengües que no són la seva" i l'ha avisat que no pot tenir una "mirada diferent" respecte de Catalunya i respecte de Galícia. Tot i això, el titular de Foment ha admès que, probablement, el comentari del president català va ser "un lapsus" i que no tenia intenció de dir el que va dir.

Abans que Blanco, el president d'Andalusia, José Antonio Griñán, ja havia demanat, aquest divendres al matí, que Mas es disculpi per haver "menyspreat" l'accent andalús, una actitud que, segons ell, revela un cert "complex de superioritat que no sap d'on li ve".

Griñán, en una entrevista a Los desayunos de TVE recollida per Efe, ha dit que el comentari que va fer ahir Mas va ser "molt desafortunat" i que no era la primera vegada que es referia a Andalusia "pejorativament".

Durant el debat ahir de política general, el president de la Generalitat, per defensar el model d'immersió lingüística, va assegurar que els nen catalans treuen les mateixes notes en les proves de castellà que el els estudiants "de Salamanca, de Valladolid, de Burgos i de Sòria". "I ja no parlem dels d'Andalusia i els de Galícia, que parlen castellà però a vegades costa entendre'ls", va afegir.

"Tenim una educació pública de gran qualitat i universal", ha subratllat José Antonio Griñán, i "[els nens andalusos] parlaran andalús, naturalment, com altres parlen castellà amb accent català o gallec".

Twitter aprofita el comentari

Les declaracions d'Artur Mas també han encès Twitter. L'etiqueta #arturmasnoentiende és trending topic des de mig matí d'aquest divendres i recull dures crítiques a les paraules de Mas, a qui titllen d'intolerant i poc respectuós i, en alguns casos, l'insulten. D'altres usuaris també han aprofitat l'avinentesa per carregar contra Catalunya i els catalans, i han tornat a posar sobre la taula el debat sobre la immersió lingüística.

stats