Política 06/06/2011

Mas demana a Moody's que no crei "alarmes innecessàries"

''Si en el seu moment no van avaluar bé els riscos per defecte, ara que no es passin per excés", ha dit. El president defensa a Brussel·les, davant Van Rompuy, que "si el govern espanyol pagués el que deu, Catalunya ja compliria amb el dèficit"

Acn
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, amb el del Consell Europeu, Herman Van Rompuy / ACN

Brusel·lesEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha exigit a Moody's i a la resta d'agències de ràting que ''facin bé la seva feina i no creïn alarmes innecessàries''. ''Si en el seu moment no van avaluar bé els riscos per defecte, ara que no es passin per excés", ha criticat, després que Moody's hagi augurat que la Generalitat haurà d'endarrerir els pagaments als seus proveïdors, que tindrà més problemes de liquiditat i que posarà en risc la solvència d'Espanya. "No estem posant en risc la solvència de ningú, al contrari, quan a un govern no li tremolen les cames garanteix la solvència a través de la serietat i el bon treball", ha replicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president català s'ha queixat al del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, que "si el govern espanyol pagués el que deu, combinat amb l'estalvi, Catalunya ja compliria aquest 2011 amb l'objectiu" de dèficit fixat per Brussel·les. Mas s'ha reunit amb Van Rompuy per "tranquil·litzar-lo" i fer-li entendre "que això de les autonomies no és cap disbauxa" perquè "hi ha gent seriosa que fa els deures". Mas ha assegurat a Van Rompuy que els seus "esforços d'estalvi i austeritat", amb "una reducció de la despesa del 10% en un any sense trencar les bases de l'estat del benestar", serviran "d'exemple a d'altres territoris".

"Li hem fet veure que ja compliríem amb el que ens toca aquest any" (dèficit públic màxim de l'1,3%) si l'Estat pagués a la Generalitat els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat (i complís amb la inversió en infraestructures que fixa l'addicional tercera de l'Estatut i amb el traspàs d'actius immobiliaris), ha explicat Mas. "Ens paguin o no ens paguin el que ens deuen, l'estalvi el farem igualment perquè som gent seriosa", ha promès a Van Rompuy. I l'ha advertit que la Generalitat "no podrà anar més enllà" de la retallada del 10% perquè estaria "tocant la base d'allò que és essencial" i "afectant el benestar i la reactivació econòmica del país".

Mas ha reivindicat davant de Van Rompuy la "importància del corredor ferroviari mediterrani de mercaderies, de la connexió elèctrica amb França i de les futures xarxes de gas per connectar el nord d'Àfrica i Rússia". I li ha demanat que aprofiti la Unió per la Mediterrània, amb seu a Barcelona, "i el seu nou secretari general, de molta vàlua, bon nom i eficàcia provada" per "millorar la relació entre les dues ribes". "Ara que tot està bullint, Europa s'hi ha d'implicar i fer servir els instruments disponibles", ha defensat.

Mas és el primer president d'un govern no estatal que rep el democratacristià flamenc Van Rompuy a Brussel·les. El secretari general de CiU i líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que també ha participat en la reunió, ha estat decisiu perquè a Mas li obrin totes les portes i tan aviat a Brussel·les. El 3 de març, quan no feia ni cent dies que governava, ja es va entrevistar amb el president de la Comissió Europea, el conservador portuguès José Manuel Durao Barroso. També l'eurocomissari de Competència, el socialista espanyol Joaquín Almunia, ha rebut aquest dilluns el president de la Generalitat a Brussel·les. El secretari general d'Afers Exteriors, Senén Florensa, i el delegat del Govern a Brussel·les, Joan Prat, han acompanyat Mas i Duran.

stats