Política 04/09/2015

Mas assegura que un estat català seria un "soci de confiança" que "assumirà totes les obligacions internacionals"

El president afirma que Catalunya "ha de continuar formant part de la UE sigui quin sigui el futur que es decideixi el proper 27-S"

Laia Vicens
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, pronuncia un discurs amb motiu del 70è aniversari de les Nacions Unides al recinte modernista de Sant Pau.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha recordat que Catalunya forma part de la Unió Europea des que Espanya va entrar-hi i ha assegurat que "sigui quin sigui el futur que es decideixi el proper 27-S", Catalunya "ha de continuar formant part de la UE" perquè aquesta és la voluntat "absolutament i amplíssimament majoritària" de la societat catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En cas d'independència, Mas ha afirmat que Catalunya serà "un soci de confiança a tot arreu" i que estarà "disposat a assumir plenament i immediatament totes les seves obligacions internacionals". Segons ha dit, aquestes obligacions són "unir esforços amb la resta de nacions lliures del món". Mas ho ha afirmat en una declaració institucional amb motiu del 70è aniversari de les Nacions Unides, que s'ha celebrat al Recinte Modernista de Sant Pau, a Barcelona.

El cap de l'executiu català ha assegurat que Catalunya serà un "eix d'estabilitat financera" i "en termes de seguretat", així com de "convivència social i intercultural". De fet, el seu discurs ha estat centrat a reivindicar la "vocació multilateralista" del poble català, del qual ha assegurat que creu en la "cooperació com a antídot contra la confrontació" i que té "el respecte a l'altre, el diàleg, el pacte i la negociació" com a principals fonaments.

Així, Mas ha afirmat que el Govern aposta per una Europa "més forta políticament", més "democràtica i transparent", amb un lideratge "polític i econòmic" a tot el món i més "cohesionada socialment".

Catalunya i la "vocació de presència al món"

Mas ha recordat que Catalunya és una "nació que sempre ha tingut una vocació de presència al món" i ha recordat algunes de les contribucions catalanes a la Unió Europea i a altres organismes internacionals, com les conferències temàtiques dels anys 90, la Unió per la Mediterrània, el Consell d'Europa, l'OMS o la Universitat de les Nacions Unides.

De fet, ha posat en relleu que Barcelona és la cinquena ciutat del món que no és capital d'estat que acull més consolats.

stats