POLÍTICA ECONÒMICA
Política 22/02/2011

Mas-Colell denuncia una contribució fiscal "desorbitada" de Catalunya a Espanya

El conseller d'Economia s'ha mostrat preocupat per algunes reformes financeres de Madrid i ha apostat per una major participació privada en la prestació de serveis públics

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha intervingut aquesta tarda a la comissió d'Economia, Finances i Pressupost del Parlament per exposar les línies mestre del seu departament per aquesta legislatura, entre les que s'hi troba, "a partir del segon any", la demanda d'un pacte fiscal en la línia del concert econòmic. Mas-Colell l'ha justificat assegurant que "la contribució fiscal de Catalunya a la resta d'Espanya (...) és, en comparació amb els estàndards internacionals, desorbitada" i perquè "no té justificació" que "al llarg dels anys hem contribuït més i hem rebut menys per persona". El conseller reclamarà "que tota la recaptació d'impostos es faci des d'una agència catalana de tributs i que sigui des d'aquesta que s'enviï el que correspongui a la hisenda estatal", però primer, per fer pedagogia a la resta de l'Estat de la contribució catalana a les finances espanyoles, demanarà "al govern central que la tasca de càlcul de les transferències fiscals es reprengui" i, per tant, s'actualitzin les balances fiscals publicades el 2008.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una de les mesures que també espera el conseller és que aviat s'acordi la reforma de la negociació col·lectiva, per lligar salaris i productivitat, però ha mostrat la seva "preocupació" perquè algunes de les reformes financeres de l'executiu espanyol "no siguin les millors des del punt de vista d'estimular el crèdit". Mas-Colell també ha avançat que els pressupostos del 2012 i 2013 igualment seran austers, però menys, i basats en reformes i reorganitzacions "globals" que per enguany no ha tingut temps de preparar. Tanmateix, ha avisat que "sense la corresponsabilitat" del govern estatal no s'arribarà a l'objectiu de dèficit de l'1,3% per a finals d'any, i ha assenyalat la necessitat de cobrar l'import relatiu al fons de competitivitat previst en el finançament actual i que Zapatero no vol abonar fins el 2013 o la "frustració per la persistent tendència del govern central a establir normes que impliquen despesa a nivell autonòmic i que acaben determinant on i qui suporta el dèficit". Sigui com sigui, després de les peticions dels grups e l'oposició, "posarà a disposició d'aquest Parlament en el transcurs d'aquesta mateixa setmana" el pla d'estabilitat que Mas va portar a Madrid i que l'ARA ja va publicar.

Finalment, Mas-Colell ha avançat que cal superar "la idea que garantir un servei públic impliqui sempre que la prestació d'aquest servei públic s'hagi de fer des de l'administració pública" i, per tant, ha avançat que "la prestació de serveis per part d'entitats privades, o per part d'agències controlades a distància a través de contractes-programa o similars (...) serà tot sovint la forma ideal de procedir". "La crisi pot ser també una oportunitat" per fer pedagogia sobre el cost d'aquest serveis, ha afirmat.

stats