LES FINANCES CATALANES
Política 25/07/2012

Mas-Colell confirma que Catalunya demanarà el rescat

Confirmat: Catalunya, asfixiada pels venciments de deute, demanarà el rescat a l'Estat. Així ho va deixar entreveure ahir el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en declaracions a la BBC.

Oriol March
2 min
Mas-Colell confirma que Catalunya demanarà el rescat

BARCELONA.Catalunya no té més remei que demanar el rescat a l'Estat. Així ho va confirmar ahir el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en declaracions a la BBC: "La situació actual és que la Generalitat no té altre banc que no sigui el govern espanyol". Per tant, Catalunya s'acollirà al fons de liquiditat autonòmica (FLA) -habilitat a principis de juliol- per tal de poder complir els venciments a què haurà de fer front a la tardor, que ascendeixen fins als 5.755 milions d'euros, tal com va avançar l'ARA dissabte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després del consell executiu, però, el portaveu Francesc Homs va negar que la decisió fos ferma. "Encara no ho hem decidit de manera formal", va insistir. Però no hi ha marxa enrere. Amb un deute de 42.000 milions, la Generalitat no té altra sortida que el rescat.

El conseller ho justifica

"Som contribuents de l'Estat i és normal que demanem els serveis bancaris de la tresoreria espanyola perquè hem de controlar el deute i complir uns objectius pressupostaris", va argumentar Mas-Colell. Homs va voler revestir de normalitat la petició d'ajuda i va assegurar que la Generalitat fa anys que s'acull a línies de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). "El fet que es presenti el fons de liquiditat autonòmica [una línia de l'ICO] de manera dramàtica pot obeir a una operació mediàtica", va considerar el portaveu.

Al Govern no li agrada que es vinculi aquesta petició d'ajuda a un rescat, perquè és un escenari que perjudica la imatge catalana. És per això que Homs es va esforçar ahir a desvincular l'acolliment al FLA d'una hipotètica tutela de les finances catalanes per part del govern espanyol. "És un mecanisme de tresoreria, no una intervenció formal", va escudar-se el portaveu. Homs va brandar la llei d'estabilitat pressupostària per deixar clar que la condició que defineix la intervenció és que el Senat l'aprovi per majoria absoluta.

Ara bé, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) deixa ben clar que el ministeri d'Hisenda pot condicionar la concessió d'aquesta ajuda. Unes condicions que poden passar per la supervisió dels comptes autonòmics a càrrec dels homes de negre del ministre Montoro. Malgrat això, el líder del PSC, Pere Navarro, assegura que es creu Artur Mas -amb qui va parlar ahir- quan li assegura que no es tracta d'un rescat.

En aquest context, el portaveu de CiU al Congrés de Diputats, Josep A. Duran i Lleida, es va reunir amb Mariano Rajoy al Congrés per parlar de la "situació econòmica estatal i europea". Duran, però, va assegurar que no va abordar amb Rajoy ni la proposta del pacte fiscal ni tampoc el distanciament que s'ha produït entre el PP i CiU.

stats