Política 13/03/2012

Mas-Colell: "Els diners que no tornen a Catalunya creen ocupació en altres territoris de l'Estat"

Tal com ha explicat el conseller d'Economia a 'El món a RAC1', "el dèficit fiscal suposa un 'handicap' massa fort en un context tan competitiu com l'europeu"

Ara
2 min
BLINDAT PELS EXPERTS  Mas-Colell va comparèixer ahir en roda de premsa amb una nodrida delegació dels experts que van estudiar les balances el 2008.

BarcelonaEl conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha assegurat a 'El món a RAC1' que l'espoli fiscal català que s'ha conegut després de la publicació de les balances fiscals d'ahir dilluns serveix per "crear ocupació en altres llocs de l'Estat", encara que no ha volgut precisar en quines zones. Diu que ja va "posar cullerada" anomenant altres autonomies, i que no vol repetir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre Madrid, que és una comunitat autònoma més solidària fiscalment que Catalunya, ha evidenciat que té un "factor de capitalitat" i una "mitjana salarial" més elevada que els seus habitants i, així, ha considerat just que siguin encara més solidaris que Catalunya.

Per explicar l'espoli, Mas-Colell ha utilitzat l'exemple que, de cada euro, "43 cèntims no tronen", "són 43 cèntims que servirien per estar més ben equipats, tenir més ocupació, més disponibilitat de renda i més benestar", una situació que es donaria, des del seu punt de vista, amb el pacte fiscal.

No marca un abans i un després

"L'any que ve hi tornarem", ha dit el conseller d'Economia en referència que el fet que s'hagin conegut aquestes dades, no suposa un abans i un després, creu que "és una pedra que haurem de continuar picant". Des del seu punt de vista, a la restat de l'Estat "entenen el tractament fiscal injust de Catalunya", però els fa "mandra" solucionar-lo i, per tant, "no hi ha pressa".

La importància del pacte fiscal

El titular català d'Economia opina que "el pacte fiscal és indispensable si Catalunya vol un posicionament econòmic competitiu amb el món i de frontera a Europa". "Aquest delme és massa fort per per competir" en el context actual, ha afegit. Encara que diu que la discussió del Govern no és la xifra a la qual ha de baixar l'actual 8% del dèficit fiscal català, admet que la baixada que caldria esperar hauria de ser "una baixada substancial", i que baixi els punts que baixi, "ho notaríem substancialment".

stats