PLE DEL PARLAMENT
Política 09/02/2011

El Govern ja pot endeutar-se més gràcies als vots de CiU, PSC, PP i ERC

Els partits de l'oposició lamenten la poca concreció en les mesures que han d'acompanyar l'endeutament per reactivar l'economia

Roger Tugas
2 min
Mas-Colell considera que "no és normal" que el Govern hagi de demanar permís per iniciar una operació de deute.

BarcelonaEl Parlament ha aprovat el projecte de llei d'autoritzacions financeres i normes pressupostàries i tributàries durant el període de pròrroga pressupostària que permet a la Generalitat endeutar-se fins a un import màxim de 2.613 milions d'euros fins que entrin en vigor els pressupostos del 2011, que el Govern preveu aprovar sobre el mes de juny. La llei, a la qual el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha atorgat un "cert caire d'excepcionalitat" (ja que normalment aquesta mesura s'aprova conjuntament amb els pressupostos, ara prorrogats), ha rebut el suport dels diputats de CiU, PSC, PP i Esquerra i l'abstenció d'ICV-EUiA, tot i que els portaveus dels diferents grups (excepte el de la federació nacionalista) han marcat distàncies amb l'executiu i han justificat el seu posicionament per "responsabilitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu adjunta del grup parlamentari del PSC, Rocío Martínez-Sempere, ha assegurat que li dóna suport per "lògica", però ha recordat que en el seu moment, des de l'oposició, CiU va criticar una mesura similar impulsada pel tripartit. La majoria dels altres grups han lamentat també la manca de concreció en les mesures que el Govern vol emprendre amb el nou crèdit que es pretén demanar. Així, el diputat del PP, Enric Millo, ha criticat que l'executiu hagi escollit el PSC per pactar aquesta llei i, amb anterioritat, la investidura d'Artur Mas i s'ha preguntat si s'està gestant la "sociovergència". L'ecosocialista Joan Boada ha defensat que el tripartit va endeutar-se per "reforçar l'estat del benestar" i tem que ara l'equip de Mas retalli els avenços en matèria social, tal com està percebent.

Per la seva banda, el republicà Sergi de los Rios ha retret al Govern que no hagi portat al Parlament un pla d'estabilitat portat a Madrid, "l'alarmisme" sembrat sobre la situació econòmica o la voluntat de Mas-Colell de suprimir l'impost de successions. També ha recordat que "qui genera dèficit és l'Estat" i ha exigit posar fre al dèficit fiscal. Precisament el diputat de Solidaritat Catalana Uriel Bertran, que ha celebrat tornar a intervenir al ple del Parlament (tot i que abans ho feia com a representant d'Esquerra), ha rebutjat la llei perquè reclama que s'avanci cap al concert econòmic. Finalment, el diputat de Ciutadans (que, com els companys de grup mixt, hi han votat en contra) Albert Rivera no ha volgut "firmar un xec en blanc" i ha recordat que "quan es demana un crèdit al banc, el banc pregunta per què es vol". En la darrera intervenció, el responsable de política econòmica del grup de CiU, Antoni Fernández Teixidó, ha acceptat que "una posició més acabada [respecte a les polítiques que ha de dur a terme el Govern] ajudaria" en el debat i s'ha compromès a portar el pla d'estabilitat al Parlament.

stats