Política
Política 07/12/2011

Mas-Colell, respecte als 759 milions: “Estudiarem si podem emprendre mesures legals”

El conseller d'Economia assegura que el Govern els va incloure als pressupostos del 2011 perquè en els contactes “a tots els nivells” amb el govern espanyol "mai" s'havia qüestionat aquesta partida

Ara
2 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, és l'encarregat d'elaborar els pressupostos.

BarcelonaEl conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, assegura que el Govern està estudiant la possibilitat d'emprendre mesures legals davant la negativa del govern espanyol de pagar els 759 milions d'euros en infraestructures contemplats a la disposició addicional tercera de l'Estatut. “Ens estan intentant aixecar la camisa”, ha dit Mas-Colell en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio. També ha denunciat la falta de seriositat i responsabilitat de l'actual executiva espanyola i ha titllat la decisió d'un “intent groller” de desplaçar el dèficit del govern central a les autonomies: “Sembla gairebé grotesc que cali el missatge que l'Estat és particularment eficient i les autonomies, no".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller ha matisat que els 759 MEUR són la liquidació del 2008 i afecten els pressupostos del 2011, “no del 2012”, i ha explicat que el Govern els va incloure en els pressupostos del 2011 perquè en els contactes “a tots els nivells” mai s'havia qüestionat aquesta partida: “Va ser objecte d'acord entre Zapatero i Mas al febrer, està recollit a la comissió bilateral i a la partida corresponent dels pressupostos generals de l'Estat”, ha explicat el conseller. Mas-Colell ha admès que amb aquest impagament la tresoreria pública es posa en tensió, i quan se li ha preguntat en una entrevista a El món a RAC1 sobre si això posa en perill les nòmines dels treballadors públics, ha esquivat l'afirmació però ha assegurat, taxativament: "No garanteixo res", fins a final d'any.

Mas-Colell enceta formalment aquest dimecres les converses polítiques per buscar suport als pressupostos de la Generalitat per a l'any 2012. Abans de començar la ronda de contactes amb PP i ERC, els dos partits que, d'entrada, han mostrat predisposició a pactar els comptes, i amb el PSC, el conseller ha exhibit prudència davant la postura que mantindran els diversos partits, però ha dit que els demanarà que donin suport a uns pressupostos “suaus”, pel que fa a despesa, en la “situació actual”. Mas-Colell ha admès “incerteses” per la banda dels ingressos, però ha assegurat que no es farà cap ajust a l'IRPF i tampoc es bonificarà l'impost de patrimoni, alhora que es mantindrà en el llindar dels 700.000 euros, "tal com ho ha restablert el govern Zapatero". No obstant això, el conseller ha afirmat que el deute de l'any vinent “ha d'augmentar menys”, un fet que es traduirà en “molts ajustaments”, malgrat que l'afectació en els ciutadans “ha de ser inferior”. En aquest sentit, ha titllat l'augment en “algunes taxes” i els pagaments associats “amb l'ús d'alguns serveis” (com el cànon de l'aigua) com a “mesures menors” però d'efecte “significatiu”. El conseller ha revelat que, en el cas particular del cànon de l'aigua, l'increment serà del 8 o 9%.

stats