POLÍTICA
Política 20/01/2011

Mas avisa l'Estat que si no deixa emetre deute a la Generalitat s'entrarà en un punt de "no-retorn" amb Madrid

Demana al tripartit que assumeixi la seva responsabilitat i no posi obstacles als pressupostos de 2011. Anuncia que en les pròximes setmanes iniciarà contactes amb els grups catalans per començar a teixir la unitat per reclamar el concert el 2012

Marc Colomer
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha advertit avui que si l'Estat impedeix a la Generalitat endeutar-se per fer front al dèficit, les relacions amb l'Estat entraran en un punt de no-retorn. Després que l'Estat advertís que intervindrà les finances de la Generalitat si no compleix els objectius de dèficit, Mas ha replicat amb contundència que Catalunya té mecanismes per activar un "pla B" que passaria per denunciar la situació a instàncies internacionals. "Mentre hi hagi dèficit hi ha d'haver endeutament", ha asseverat el president en declaracions a Catalunya Ràdio.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Espero que no arribarem a aquest punt, perquè seria un punt de no retorn. No de fallida, però sí de no retorn en les relacions entre el Govern català i l'espanyol", ha advertit Mas, que ha recordat que l'actual situació financera de la Generalitat és responsabilitat del tripartit i també del govern del PSOE, de manera que "ara no se'n poden desentendre". La Generalitat ha de presentar d'aquí a una setmana, el 27 de gener, el pla d'estabilitat pressupostària, que ni es planteja que l'Estat no validi, per les conseqüències polítiques i econòmiques que podria comportar. "Si Catalunya o alguna altra autonomia no pogués sortir d'aquesta situació afectaria el conjunt de l'Estat, que ja té una imatge internacional prou delicada", ha afegit.

Ara bé, el president també ha dit que "no es tracta de disparar contra un vaixell en el que també hi som nosaltres (l'Estat espanyol). Però ningú ha de disparar contra el mateix vaixell", que també són les comunitats autònomes, i en especial Catalunya per la seva condició de locomotora econòmica. En clau interna, ha recordat que la responsabilitat de la situació de les finances d ela Generalitat és del tripartit, i per això ha demanat que facilitin l'aprovació d'un pressupost pel 2011 que serà almenys un 10% inferior per fer front a les tensions de tresoreria.

També ha avisat que si l'Estat no compleix els seus compromisos i no paga a Catalunya els 1.000 milions del fons de competitivitat previst en el pacte de finançament, la retallada del pressupost podria ser encara més gran. Per això ha tornat a exigir a l'Estat que doti de recursos el fons de competitivitat, perquè "el que no es pot fer és que se'ns deguin diners, que tinguem un dèficit fiscal molt elevat i la Generalitat sigui la única que retalli". "Del fons de solidaritat no se n'obliden mai", ha recriminat. Mas ha pronosticat que l'economia catalana estarà més "ordenada" en dos anys.

Contactes pel pacte fiscal

Artur Mas també ha explicat que en les pròximes setmanes començarà els contactes amb els grups parlamentaris catalans per començar a teixir la unitat per encarar la batalla del pacte fiscal a Madrid el 2012. Això sí, ha admès que si els partits catalans, en especial CiU, no són determinants a Madrid el 2012, el concert es plantejarà igualment però amb poques possibilitats d'èxit.

D'altra banda, Mas ha reconegut que hi ha hagut persones a qui va proposar entrar en l'Executiu que li van donar carbasses, però ha considerat que això garanteix que el Govern sigui el dels millors. "Per mi els millors són els que han dit que si" perquè han tingut una "actitud de país". També ha defensat que Josep Antoni Duran i Lleida sigui el "pont" entre Catalunya i Madrid, perquè ara per ara és "el més preparat" en aquest sentit.

stats