Política 09/03/2016

Mas confia que la crisi a Girona no afecti les relacions entre CDC i ERC

L'expresident de la Generalitat demana no exigir al Govern coses que ara no pot fer, com proclamar l'estat català i aplicar lleis que seran impugnades

Gerard Pruna
3 min
Artur Mas, durant la seva intervenció aquest diumenge / PERE VIRGILI

BarcelonaSense voler assenyalar ningú, però l'expresident de la Generalitat i líder de CDC, Artur Mas, ha fet palès el seu malestar amb ERC per com han anat les negociacions a l'Ajuntament de Girona. L'expresident de la Generalitat ha lamentat que la "politiqueria petita" hagi portat la situació fins al punt que l'alcalde Albert Ballesta hagi plegat i hagi deixat el seu lloc a Marta Madrenas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Catalunya Ràdio ha negat que el que ha passat a Girona sigui un fracàs de CDC, sinó "d'un sistema que no ha respost correctament en un moment en què no hi havia res en joc", i ha lamentat que fins ahir –amb l'acord de CDC i PSC– no s'hagués facilitat el govern de Convergència.

"No sóc aquí per assenyalar culpables, ni de bon tros, però sí per denunciar aquesta manca de sensibilitat i visió en moments transcendents que viu el país", ha afegit, i ha remarcat el paper cabdal que una ciutat com Girona juga pel projecte sobiranista.

Mas, que ha negat que parlés amb Oriol Junqueras per demanar-li que ERC arribés a un acord amb CDC a l'Ajuntament de Girona, ha afirmat que espera que la situació no afecti les relacions entre CDC i ERC.

L'actual Govern no pot proclamar l'estat català sense una consulta

Sobre el full de ruta de l'actual Govern, l'expresident de la Generalitat ha recomanat a l'executiu que "no presumeixi d'allò que no pot fer". "Recomano molt poca estètica i 'postureo'", ha afegit, i ha avisat que a l'actual Govern se li pot demanar que prepari les estructures d'Estat sense que "li tombin", que obri un procés constituent ciutadà i que prepari totes les lleis de transitorietat perquè algun dia es puguin aplicar "amb plena tranquil·litat jurídica".

No obstant això, Mas ha remarcat que el que no es pot demanar a l'actual govern és que proclami l'estat català si no ha pogut fer una consulta que rebi el suport de més del 50% dels catalans, i tampoc que faci un "munt de lleis" i les apliqui bo i sabent que "aquestes lleis es tombaran des de Madrid", que és qui té "el control de l'aixeta".

L'estat espanyol no té projecte per a Catalunya

L'expresident de la Generalitat també s'ha referit a les trobades del vicepresident, Oriol Junqueras, amb el govern espanyol per tractar la situació financera de Catalunya, i ha vaticinat que acabaran en res, perquè "l'estat espanyol no té projecte per a Catalunya".

Segons Mas, el projecte del PP i de Ciutadans és el del "no a tot", mentre que el PSOE "no té res pensant més enllà d'administrar la situació com puguin". En el cas de Podem, ha avisat que el referèndum "no el va parir" Pablo Iglesias. Tot i que ha pronosticat que els partits estatals acabaran trobant "alguna solució per evitar eleccions", ha admès que no posaria "la mà al foc" perquè finalment s'acabi assolint.

La "vergonya" del judici pel 9-N

Després que aquest dilluns l'exconseller de Presidència i líder de Democràcia i Llibertat al Congrés, Francesc Homs, declarés als jutjats pel 9-N, Mas ha considerat una "vergonya" que aquest procés segueixi obert. A més, ha donat per fet que s'acabarà obrint judici: "Considero un escàndol monumental de proporcions siderals que algú pugui estar processat per la via penal per escoltar la gent".

El futur de CDC: sobiranisme, primàries i separació institucional

Dos mesos després de fer un pas al costat, Mas està centrat a dissenyar la refundació de CDC, un procés que, ha admès, és conseqüència, en part, dels casos de presumpta corrupció que envolten el partit, tot i que s'ha mostrat convençut que Convergència "en sortirà ben parada".

Mas ha opinat que el partit ha d'apostar per les primàries i perquè existeixi una separació entre càrrecs de partit i càrrecs institucionals, una fórmula que, ha dit, implicaria que el president del partit no fos el candidat a la Generalitat.

S'ha inclinat també perquè la nova CDC es defineixi com a sobiranista i no com a independentista, ja que, entén, això li permet jugar un paper de centralitat i atreure tant independentistes com partidaris del dret a decidir i d'una nova relació amb l'estat espanyol.

La relació amb la CUP: les trobades amb Anna Gabriel

L'expresident de la Generalitat, que encara porta sempre a sobre l'acord subscrit amb la CUP per fer un pas al costat, s'ha referit també a l'esquerra anticapitalista. Mas els ha recordat que segons l'acord han de garantir l'estabilitat parlamentària del Govern, i ha opinat que, malgrat JxSí ja ha perdut algunes votacions, encara no hi ha hagut "cap incompliment greu". Preguntat directament per si aniria a prendre una cervesa amb Anna Gabriel, ha respost que ja es van trobar diverses vegades durant les negociacions.

stats