Política 19/10/2016

Mas, des de Madrid: "Passi el que passi hi haurà acords"

L'expresident torna a la capital espanyola per explicar que la "voluntat de diàleg" per part del Govern "no és postureig, va de debò"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
L'expresident de la Generalitat Artur Mas aquest dimecres a Madrid en un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum. ROGER PI DE CABANYES / ACN

MadridArtur Mas ha tornat a Madrid ja com a expresident de la Generalitat per reiterar el missatge que fa només nou dies l'actual president Carles Puigdemont ja va llançar des de la capital espanyola: la voluntat de diàleg amb l'Estat i de pactar el contingut del no al referèndum. En un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum al Casino de Madrid, Mas ha volgut tranquil·litzar els polítics espanyols: "Passi el que passi hi haurà acords", ha asseverat sobre la intenció de convocar un referèndum la tardor de l'any vinent. "Fins i tot si s'arriba a la formulació d'un estat català també hi haurà acord, hi haurà negociació i hi haurà acords. Ara poden semblar lluny i impossibles, però n'hi haurà", ha assenyalat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'objectiu de la conferència, en què de nou la presència d'ambaixadors i diplomàtics ha superat amb escreix la de polítics espanyols, ha estat explicar-se i justificar per què el procés ha arribat a aquest punt. En aquest sentit, ha lamentat que hagi tardat tant a tornar a posar els peus a Madrid. Mas ha fet un repàs dels últims deu anys de relació entre Catalunya i Espanya perquè s'entengui per què va acabar abraçant la independència. I ha assegurat que sempre ha volgut entendre's amb el govern espanyol. "La voluntat de diàleg per part nostra no és postureig, va de debò", ha insistit fins a tres vegades. Per això ha prioritzat la necessitat d'obrir una taula de diàleg amb l'Estat per resoldre la qüestió catalana.

Com s'arribarà a aquests acords? Per a Mas la judicialització del procés és un "error" i un "engany", i hi haurà un moment en què Catalunya i Espanya s'hauran d'entendre per evitar que els ciutadans no en surtin "perjudicats". Fins llavors ja augura que caldrà "acostumar-se" a viure en un clima de "tensió" que anirà en "augment". On serà "inevitable" arribar a acords, per a l'expresident, és en el terreny econòmic si hi ha independència.

Sobre la pressió judicial, s'ha compromès a arribar fins als tribunals d'Estrasburg, si cal, per defensar que no van cometre "cap delicte" en la convocatòria de la consulta del 9-N. "La pressió judicial contra el procés no farà efecte perquè toparà amb la resposta creixent de la societat catalana", ha dit.

Rajoy seguirà governant

Mas ha admès que, mal que li pesi, en qüestió de dies Rajoy serà reelegit president del govern espanyol. Confia, però, que decideixi rellevar el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, després que ahir el Congrés el reprovés per l'operació Catalunya. "Crec que la setmana que ve ha d'haver-hi president, però el ministre de l'Interior no ha d'arribar a la setmana que ve", ha opinat.

Tot i aquest pronòstic, ha defensat sense embuts que la seva aposta era per un govern alternatiu a Rajoy amb el suport des independentistes del PSOE amb Podem per canviar "el clima" de relació entre Catalunya i Espanya. I ha insistit per activa i per passiva que si no hi ha diàleg és per culpa del govern espanyol: "Catalunya té un projecte per a Espanya, però lamentem comprovar que Espanya no té un projecte per a Catalunya.

Advertència a la CUP

L'expresident ha reconegut les dificultats de la relació amb la CUP i ha censurat la seva actitud amb els pressupostos. Confia, però, que finalment els acceptin al novembre. "No tindria sentit renovar la qüestió de confiança al setembre i retirar-la al novembre. El que és normal és pensar que aquest cop es tramitaran els pressupostos de la Generalitat i s'aprovaran", ha advertit.

Montilla, entre el públic

Mas ha congregat menys gent que Puigdemont a Marid aquesta setmana, però ha comptat amb la presència de l'expresident de la Generalitat i actual senador socialista José Montilla, que s'ha assegut a la taula presidencial acompanyat del portaveu d'ERC, Joan Tardà –que no va assistir a la conferència del president-, i el portaveu del PNB, Aitor Esteban. L'encarregat de presentar l'acte ha estat l'exconseller i delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell, que ha definit Mas com un home d'estat, dialogant i pactista que continua sent un "referent" per a Catalunya.

stats