Política 09/04/2015

Mas invoca a Nova York el "Yes, we can" per reivindicar l'anhel sobiranista

El president busca a Nova York rellançar el procés sobiranista en l'agenda internacional

Núria Ferragutcasas
2 min
Artur Mas, presentat per l'economista Xavier Sala i Martín, ha pronunciat una conferència a la Universitat de Columbia / JORDI BEDMAR

Nova YorkEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta matinada que no deixar els catalans decidir el seu futur està "malament" i és "injust". En una conferència a la Universitat de Columbia de Nova York, iniciada a les sis de la tarda de dimecres (hora local), Mas ha invocat el famós "Yes, we can" que va entonar Barack Obama en la seva cursa cap a la presidència dels Estats Units i ha traçat paral·lelismes entre aquella crida i els anhels sobiranistes de bona part dels catalans. "A Catalunya també creiem en el poder del 'we', del nosaltres, en una democràcia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha dit que Catalunya ha arribat "a una cruïlla en la seva llarga història". "D’aquí a uns mesos, els catalans votaran en unes eleccions plebiscitàries si volen continuar a Espanya o independitzar-se", ha explicat en un auditori a vessar. La gran majoria de l'audiència eren catalans que viuen a Nova York.

El president de la Generalitat ha parlat de la història, la llengua i la cultura de Catalunya. Ha explicat que el Parlament català és un dels més vells d'Europa i que el seu primer president va ser nomenat el 1359. El president català ha lligat la frustració per la recentralització de l'estat espanyol i els atacs a l'autogovern i la llengua catalanes amb l'augment del moviment sobiranista.

A més, ha contextualitzat aquest increment de l'independentisme en la sentència del Tribunal Constitucional del 2010 sobre el llavors nou Estatut d'autonomia. "Molts catalans es van sentir traïts", ha afegit.

Mas ha lamentat la falta de diàleg de Madrid i el seu rebuig a celebrar un referèndum sobiranista, que l'han obligat a convocar eleccions plebiscitàries.

"No he vingut a queixar-me, sinó a explicar-vos que somiem un futur diferent", ha dit.

Si els catalans voten sí a la independència, Mas ha assegurat que s'iniciaran "unes negociacions intenses" que trigaran un temps. "Serem bons veïns d'Espanya i contribuïdors nets a la Unió Europea", ha subratllat.

Tercera visita als EUA

En la seva visita de dos dies a Nova York, que va començar ahir dijous, Mas s'ha reunit amb 'think tanks', inversors financers i grups de comunicació nord-americans per donar un "missatge de tranquil·litat" i "dissipar dubtes" respecte al procés independentista català.

Aquest és el tercer viatge del president Mas als Estats Units. En el primer, el juny del 2012, va visitar Boston i Nova York, i en el segon, el juny de l'any passat, va passar per Carolina del Nord, però va haver de cancel·lar la trobada amb el governador de Califòrnia, Jerry Brown, per assistir a Madrid a la proclamació de Felip VI com a rei.

stats