28-N
Política 29/11/2010

Artur Mas serà president d'aquí a 30 dies

Serà la tercera vegada que el líder de CiU opti a la presidència: les altres dues vegades, la suma de les forces d'esquerres li ho va impedir

Oriol March
1 min

BarcelonaEl guanyador de les eleccions i líder de CiU, Artur Mas, serà investit president de la Generalitat en un període de 30 dies. Serà la tercera vegada que Mas opti a que el Parlament de Catalunya el proclami president: les dues primeres, les forces d'esquerres van sumar i li van impedir d'accedir al càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Lògicament, la investidura de Mas haurà de venir precedida per la constitució del Parlament. Aquest procediment s'ha de dur a terme en un període màxim de vint dies hàbils posteriors a les eleccions. Hi ha marge, doncs, fins el proper 17 de desembre. Un cop els diputats prenguin les mesures al seu seient, han de passar deu dies hàbils com a màxim per investir el nou president. Això situa el límit a finals d'any.

El president de la Cambra ha de reunir-se prèviament amb tots els líders dels grups parlamentaris, que després d'aquestes eleccions han arribat a la xifra rècord de set, per sospesar quines opcions té cadascun d'ells d'assolir els vots necessaris per ser elegit cap de l'Executiu. Una vegada elegit el candidat, que en aquest cas serà Artur Mas, aquest ha d'aconseguir que més de la meitat dels diputats -és a dir, 68 dels 135 escons- votin a favor de la seva investidura. En cas que Mas no obtingui 68 o més vots a favor -un fet plausible en tenir CiU només 62 representants-, la Cambra se sotmet a una segona votació en la qual el candidat a president de la Generalitat necessita una majoria simple, això és, més vots a favor que en contra, encara que els vots favorables no superin la meitat del total.

stats