Política 13/10/2016

Mas, Ortega i Rigau esquiven definitivament la presó pel 9-N

El TSJC ordena jutjar-los per desobediència greu i prevaricació, però no per malversació de diners públics, com volien els sindicats policials que formen l'acusació popular

Montse Riart
2 min
L'acusació popular demana sis anys de presó per a Mas, Rigau i Ortega pel 9-N

BarcelonaL'expresident de la Generalitat, Artur Mas, i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau esquiven definitivament la presó pel 9-N. El Tribunal Superior de Justícia (TSJC) ha fet pública una interlocutòria on explica que se'ls jutjarà per desobediència greu i prevaricació, com demanava la Fiscalia, però no per malversació de diners públics -l'únic delicte que comportava una condemna d'ingrés a presó-, com volien les acusacions populars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Fiscalia demana 10 anys d'inhabilitació per a Mas i nou i mig per a Ortega i Rigau. Els acusa de desobeir el Tribunal Constitucional i de prevaricar en seguir organitzant la consulta. Les acusacions populars, que ara tenen cinc dies per recórrer, demanaven sis anys de presó i 22 d'inhabilitació per als tres excàrrecs i hi afegien un delicte de malversació.

Els contractes es van fer abans de la suspensió

El TSJC considera que no es pot jutjar Mas, Ortega i Rigau per malversar diners perquè quan "es van aprovar les partides i contractes" per a la consulta, "encara no s'havia decretat la suspensió" del Constitucional.

Els magistrats argumenten que no es pot parlar "de desviament de fons públics per a finalitats no autoritzades" perquè en el moment que es van autoritzar les partides econòmiques per al 9-N la consulta encara estava vigent.

L'"estratègia de desafiament completa" de Mas

El tribunal es va fer seus els arguments de l'escrit d'acusació de la Fiscalia per explicar per què a Mas, Ortega i Rigau se'ls ha de jutjar per desobediència greu i prevaricació. Assegura que l'expresident, "auxiliat directament" per Ortega i Rigau, va "articular una estratègia de desafiament completa" a la suspensió del Constitucional.

El TSJC interpreta que Mas hauria actuat "emparant-se simplement en la seva voluntat, que va convertir en aparent font de normativitat". Diu que tant l'expresident com Ortega i Rigau eren "plenament conscients que desobeïen".

Els magistrats creuen que Ortega va acabar "assumint la coordinació dels ens i funcionaris públics" i va "impulsar directament les principals actuacions administratives" per "garantir la votació", mentre que Rigau "es va assegurar" que les escoles obrissin.

Segons el tribunal, a Mas se l'ha de jutjar com a autor dels delictes de desobediència greu i prevaricació, i a Ortega i Rigau com a "cooperadores necessàries". Ara les defenses poden presentar els seus escrits i es fixarà la data del judici.

El PDC avisa que la resposta no pot ser judicial

El nou tràmit judicial no ha fet moure ni un mil·límetre la posició el Partit Demòcrata Català (PDC). Fonts del partit subratllen que cap dels encausats ha comés "cap delicte", i critiquen que es vulgui resoldre per la via judicial un fet "que s'ha de resoldre per la via política". "És un sense sentit", opinen.

Interlocutòria d'obertura de judici a Mas, Rigau i Ortega pel 9-N
stats