Política 02/02/2015

Mas compareixerà dilluns 9 de febrer a la comissió d'investigació del cas Pujol

Així ho ha aprovat la comissió d'investigació amb els vots a favor de CiU i ERC

Laia Vicens
3 min
NEGOCIACIÓ INTENSA
 El president de la Generalitat, Artur Mas, tindrà l'última paraula sobre el vot de CiU als pressupostos de l'Estat per al 2012. Les pròximes setmanes hi haurà negociacions intenses entre governs per pactar aspectes dels comptes.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, haurà de comparèixer dilluns que ve, dia 9 de febrer, a la comissió d'investigació sobre el frau fiscal. Així ho ha aprovat la comissió d'investigació en la sessió ordinària d'aquest dilluns, amb els vots a favor de CiU i ERC. La resta de grups han votat que la compareixença de Mas fos el 23 de març, al·legant que primer volien escoltar tots els membres de la família Pujol. Després que ERC forcés la compareixença del president per explicar-se sobre el cas Pujol, el mateix president va enviar una carta a la presidenta del Parlament, Núria De Gispert, per demanar-li de comparèixer "no més enllà del mes de febrer". L'expresident Jordi Pujol, la seva dona i el seu fill gran ho faran el proper 23 de febrer i durant les dues següents setmanes ho faran la resta de fills del matrimoni.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que primer el diputat d'ERC Oriol Amorós ha afirmat que "quan el president digui que vol venir, a nosaltres ens sembla bé", després ha matisat que "el que marca la diferència és el dubte i l'interrogant" sobre la presidència de la Generalitat. "Aquest interrogant s'ha de resoldre quan abans millor", ha demanat. Per això, ERC ha sumat amb CiU en votar la data que han posat sobre la taula la diputada de CiU Meritxell Borràs: el proper dilluns, dia 9 de febrer.

I això que tota la resta de grups han demanat que Mas comparegués més tard, cap a finals de març (alguns grups han proposat el 23 de març), ja que preferien escoltar abans els membres de la família Pujol (tots excepte Mireia i Josep) i després les explicacions de Mas. Així ho han expressat el diputat socialista Jordi Terrades i l'ecosocialista Marc Vidal, que han emplaçat a la “lògica” per reclamar que la compareixença del president sigui després que les dels Pujol. El diputat de la CUP Quim Arrufat també ha reclamat "lògica", en aquest cas, però, per recordar que ha de ser la comissió qui determina quan ve el compareixent "encara que aquest sigui el president", ha dit, i no al revés.

Per la seva banda, el diputat del PP Sergio Santamaría ha atribuït a una “raó electoral inequívoca” el fet que Mas demanés comparèixer quan abans millor per “separar en el temps la seva compareixença del 27-S”, ha dit. El diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa ha afirmat que “en defensa dels propis interessos” de Mas, el president hauria de comparèixer després que la família de l'expresident, per no “deixar cap serrell” en dubte.

La comissió se centrarà en el cas Pujol

La comissió també s'ha mostrat partidària que els treballs se centrin principalment en el cas Pujol. Així ho han demanat tots els grups excepte CiU. Després d'un debat encès, el president de la comissió, el diputat de la CUP David Fernàndez, s'ha compromès a presentar els propers dies un pla de treball "esmenable" que acoti les compareixences de la comissió al cas Pujol a abans de l'estiu i n'inclogui algunes dels altres blocs. Segons sembla, la setmana que ve es votaran definitivament quins noms es cridaran a comparèixer.

Aquesta nova calendarització de les compareixences arriba després que l'avançament electoral del 27-S impossibiliti realitzar les 188 compareixences pendents.

Denunciar qui es negui a comparèixer

Tal com va passar dilluns passat, quan no van comparèixer els banquers andorrans, la sessió d'avui també ha tingut absències: la del director dels inspectors d'Hisenda, que ha justificat que els funcionaris estan exempts de comparèixer als parlaments de les comunitats autònomes, i la del cap de la UDEF, que no ha recollit a Correus la carta del Parlament en la qual se'l cita.

PP i Ciutadans s'han oposat a què la comissió els torni a citar, però al final s'ha acordat que a la carta que se'ls enviarà s'hi afegirà un recordatori: la compareixença és obligatòria i, si no s'acudeix a la cambra, es podria denunciar a la Fiscalia per desobediència. Tot i això, la comissió també ha pactat demanar un informe jurídic a la Mesa per argumentar aquestes probables denúncies.

stats