NOU FINANÇAMENT
Política 08/09/2012

Mas es compromet a no eternitzar ni diluir el pacte fiscal

Mas es va comprometre en la primera reunió del grup de treball del pacte fiscal a no eternitzar les negociacions i defensar íntegrament el que es va votar al Parlament. S'hi va decidir també buscar suports al món.

Roger Tugas
3 min
UNA FOTOGRAFIA EN QUÈ EL PSC SEGUIRÀ SENT EL GRAN ABSENT 
 Els representants de CiU, ICV-EUiA i ERC, i Joan Laporta, són els integrants del grup de treball del pacte fiscal. El PSC, per ara, no hi té cadira reservada i, si la vol, haurà  de subscriure íntegrament la proposta de pacte fiscal, segons Francesc Homs.

BARCELONA.Ja fa més de deu mesos que la comissió d'estudi del concert econòmic va votar la proposta de nou pacte fiscal, i la foto no ha canviat. Els protagonistes segueixen sent CiU, ICV-EUiA i ERC. I la reivindicació continua identificant-se com un model molt similar al concert econòmic. I ahir, en la primera reunió del grup de treball que formen les tres formacions -i Joan Laporta- que van votar la resolució també al juliol al Parlament, Artur Mas es va comprometre a fer una "defensa íntegra" d'aquest finançament. En política, massa cops mantenir la coherència és notícia, i durant el tràmit català sembla que haurà estat així. La nova -i més important- prova de foc arribarà el dia 20, quan el president de la Generalitat s'entrevisti amb Mariano Rajoy per iniciar les negociacions amb l'Estat. Mas també es va comprometre a no eternitzar les converses.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'estratègia que va traslladar el Govern als partits que li donen suport en aquest àmbit és començar reclamant el que "no costa diners", és a dir, el que popularment es coneix com el fur, no l'ou. Mas posarà sobre la taula la reclamació del "dret a decidir sobre els impostos que paguen els catalans", segons va explicar el portaveu del Govern, Francesc Homs. L'objectiu és obtenir el compromís d'un canvi de model que passa perquè la Generalitat recapti i gestioni els propis tributs, encara que aquest model no atorgui un millor rendiment a Catalunya fins que no se superi la crisi. "Ningú amb dos dits de front pot respondre a un plantejament d'aquestes característiques que «ara no toca perquè no hi ha recursos»", va defensar Homs.

A més, un cop formulada la proposta, Mas també es va comprometre a no permetre tàctiques dilatòries en la negociació. "Hi ha d'haver un horitzó de treball finit que no pot anar més enllà dels pròxims mesos", va alertar Homs, que creu que el procés "no es pot eternitzar als dits". Precisament les principals suspicàcies de les forces d'esquerres del grup de treball estan en el fet que CiU vulgui usar el pacte fiscal com a leitmotiv d'una llarga precampanya electoral que culmini amb uns comicis avançats a la primavera o la tardor del 2013. "Com més curtes siguin les negociacions, millor", va defensar el líder d'ERC, Oriol Junqueras, que creu que les converses amb Rajoy "no serviran de res", perquè el govern espanyol "no complirà amb Catalunya ni complirà amb ningú". "El que li recomanaríem és que no negociï", va sentenciar.

Tot i que aquesta primera reunió va servir, bàsicament, per constituir el grup de treball -que s'ha de reunir prop d'un cop al mes-, també va fixar estratègies per guanyar força en la negociació, una de les quals, aprofundir en el procés d'"internacionalització" del pacte fiscal. Així, Govern i partits es van comprometre a informar arreu del món de la demanda catalana. Homs va anunciar que treballen en "alguna mena d'esdeveniments en què es visibilitzin els arguments" a les principals ciutats europees, també a l'Estat. De la mateixa manera, s'habilitarà un document en defensa del pacte fiscal en què es puguin adherir entitats i representants de la societat civil.

El pla B passa per les diputacions

El Govern és reticent a informar dels seus plans B per si fracassen les negociacions, però Mas va confirmar en privat el que va avançar l'ARA el 26 d'agost: que està en converses amb els presidents de les diputacions per edificar la Hisenda pròpia, encara que sigui unilateral, segons un dels presents. L'executiu usarà aquesta carta per pressionar Rajoy. "Es pensen que no trencarem i que tindrem por", va explicar Mas.

Per la seva banda, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, va aconseguir també el seu particular èxit en arrencar el compromís del Govern de convocar una reunió amb tots els partits per buscar una posició unitària contra el repartiment dels límits de dèficit fixats per l'Estat. El líder ecosocialista -que també volia que s'hi debatés les conseqüències del rescat- va denunciar que el govern espanyol es queda "tot el marge" de flexibilització dels objectius de dèficit atorgats per Brussel·les, tot i que la despesa social rau bàsicament en les autonomies. "El Govern promourà tots els mecanismes de caràcter polític per fer pinya, és la urgència més immediata que tenim", va reconèixer Homs.

ICV va demanar també que el PSC passi a formar part del grup de treball, però ni CiU ni ERC ho van acceptar. El text del Parlament és ben clar: per ser-hi, cal donar suport a tota la proposta de pacte fiscal. El primer secretari dels socialistes, Pere Navarro, va tornar a criticar l'absència titllant de "pobra i trista" la fotografia del grup actual.

stats