POLÍTICA
Política 29/02/2012

Mas desaconsella el 'cafè per a tothom' per a les reformes marroquines

El cap de l'executiu es reuneix amb el president del Marroc i diversos dels seus ministres per abordar l'agenda política i econòmica conjunta

Ferran Casas
2 min

RabatEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha començat avui la part més política i institucional del seu viatge de quatre dies al Marroc. La principal activitat ha estat una reunió amb el nou president del govern, Abdelilah Benkirane, de tendència islamista moderada i conservador, al recinte del palau reial de Rabat. En acabar la trobada, d'una mitja hora, Mas ha comparegut i ha abordat les reformes polítiques que està fent el regne alauita, sobretot la descentralització regional en un país que, com Espanya, "és divers". Mas ha parlat dels "èxits i els errors" de l'Estat autonòmic espanyol i, "amb l'experiència de trenta anys", ha desconsellat el cafè per a tothom que iguala totes les autonomies. Ha suggerit que els poders regionals que es creïn han de ser també "responsables de les despeses i els ingressos".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Abans, Mas s'ha reunit amb el ministre de l'Interior, Mohand Laenser. Els marroquins són el col·lectiu d'estrangers més nombrós a Catalunya.

"Llarga vida al Marroc i Catalunya"

Tot seguit s'ha produït una de les escenes curioses de la jornada. La comitiva catalana, amb els consellers Lluís Recoder, de Territori, i Josep Maria Pelegrí, d'Agricultura, ha visitat el mausoleu dels reis Mohamed V i Hassan II, pare de l'actual rei Mohamend VI, amb qui el president de la Generalitat no ha pogut concertar una reunió malgrat les gestions per aconseguir-ho.

Al luxós mausoleu, acompanyats pel conservador del recinte i per personal de l'ambaixada espanyola, que s'ha ocupat que els símbols espanyols fessin invisibles els símbols catalans, el cap de l'executiu ha redactat una nota de reconeixement al poble del Marroc. "Llarga vida al Marroc i a Catalunya", hi ha deixat escrit.

A més del president i el ministre de l'Interior, Mas s'ha trobat amb els presidents de les dues cambres legislatives del regne alauita i amb el ministre d'Afers Exteriors i d'Economia. A la tarda participa en un seminari sobre l'estatut avançat del qual el Marroc gaudeix a la Unió Europea.

Mas va arribar ahir al vespre al Marroc i va limitar la seva agenda a un sopar de feina amb l'ambaixador espanyol, Alberto Navarro, que va ser secretari d'estat per la Unió Europea amb el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, per presentar-li el viatge, de contingut molt econòmic i en el qual s'ha fet acompanyar d'una àmplia representació de directius i empresaris catalans.

stats