LA POLÍTICA D'ALIANCES
Política 19/07/2012

CiU descarta pactar amb ERC malgrat el trencament amb Rajoy

El president de la Generalitat continuarà amb la geometria variable pel que fa als pactes al Parlament. La ruptura amb el govern de Rajoy no afectarà la política d'aliances, tot i l'oferiment formal d'ERC.

P. Martí / R. Tugas
3 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, amb el president Artur Mas, durant el ple del Parlament d'ahir.

BARCELONA.El president de la Generalitat, Artur Mas, no canviarà la seva política d'aliances parlamentàries tot i haver anunciat la ruptura de relacions amb el govern de Mariano Rajoy. Aprofitant aquest anunci, el president del grup d'ERC, Joan Puigcercós, es va oferir com a aliat permanent del Govern, però va rebre carbasses. En la seva resposta, el president va agrair el suport dels republicans en temes com el pacte fiscal, però va refermar la política d'aliances de geometria variable perquè quan hi ha decisions difícils de tipus econòmic ERC "hi vota sempre en contra", en referència a les retallades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigcercós va instar el president a canviar "cap a la majoria nacional" per fer front a les mesures del govern espanyol com la pujada de l'IVA en sectors productius i la voluntat de "desmantellar el petit i mitjà comerç" amb un "atac frontal contra el model d'èxit de Catalunya". El dirigent republicà va expressar dubtes sobre l'abast del trencament de CiU amb el PP i es va preguntar si només estem davant una "escenificació" per desmarcar-se dels populars. Potser per intentar desmentir-lo, Mas va mantenir un dur enfrontament dialèctic amb Alícia Sánchez-Camacho a l'hemicicle. La líder del PP va acusar el president de la Generalitat de no tenir "sentit d'estat" espanyol per haver retirat el suport al govern de Rajoy en un moment tan delicat com l'actual. Mas va justificar aquesta retirada per la "deslleialtat total" de l'executiu central envers les comunitats autònomes, sobre les quals centrifuga tot el dèficit malgrat que representen només el 34% de la despesa. "És per això que ens plantem", va sentenciar Mas.

Però aquesta plantada no va evitar que el grup de CiU al Parlament tornés a unir els seus vots als del PP per frenar les peticions de PSC, ICV-EUiA i ERC d'enviar al Tribunal Constitucional els decrets del govern espanyol per establir ajustos en matèria de salut i educació. El Consell de Garanties Estatutàries va dictaminar que era inconstitucional limitar la sanitat pública als sensepapers i joves desocupats, així com vulnerar l'autonomia financera en matèria de beques, entre altres aspectes de les dures retallades de Rajoy.

Els tres partits d'esquerres van rebre el suport de SI i C's en la seva petició, però la federació nacionalista va justificar el seu vot contrari en la voluntat d'esgotar el procés de negociació abans de recórrer al TC. "Farem el mateix que feien vostès [el tripartit] quan estaven en el Govern, que és anunciar que volem recórrer contra determinades decisions de Madrid, i abans de recórrer-hi formalment, obrir el període que es preveu en aquests casos, que és el període de diàleg amb el govern espanyol", va respondre Mas al president parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, durant la sessió de control del matí. La diputada de CiU Assumpció Laïlla va aclarir igualment que "la negociació no substitueix un possible futur recurs", atès que s'ha allargat el període de negociació abans d'esgotar la possibilitat d'anar al TC. Un dels aspectes que estan discutint els dos executius és el pagament a la Generalitat del cost de les intervencions de ciutadans d'altres comunitats autònomes a Catalunya.

El PSC i ICV-EUiA, però, temen que la negociació tan sols es limiti a l'àmbit competencial i que no es preservin els drets que reconeix la Constitució i l'Estatut, uns drets que, segons el Consell de Garanties Estatutàries, els dos decrets vulneren. "Ens preocupa la retallada de competències, però també la de drets", va afirmar la socialista Laia Bonet. CiU també va rebutjar portar al TC la llei d'estabilitat pressupostària com demanava el PSC.

stats