Política 15/03/2012

“El llumí que Mas encendrà contra Rajoy”, el dur editorial del diari 'El Mundo'

El rotatiu carrega contra la llei de consultes aprovada pel Govern i la titlla d'arma de coacció de Mas a Rajoy, amb una clara voluntat d'oposar legitimitats entre els dos executius. Considera la iniciativa com una picada d'ullet populista que qualifica de "perillosa"

Ara
2 min

BarcelonaOfensiva anticatalana a la premsa espanyola. A la portada d'aquest dijous del diari 'Abc', que qualifica Catalunya com un problema per a Espanya, s'hi suma un dur editorial a 'El Mundo'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El llumí que Mas encendrà contra Rajoy", un títol inspirat en l'expressió que va fer servir ahir el diputat del PPC Santi Rodríguez al Parlament, és una llança directa en contra de la llei de consultes aprovada pel Govern i que aquest dimecres va rebre l'aval al Parlament. El rotatiu espanyol la titlla com una arma de "coacció" més del Govern a l'executiu espanyol, i la qualifica com una picada d'ullet "populista" i "perillosa", tenint en compte que les consultes que es puguin impulsar no seran vinculants. "És com posar un llumí a les mans d'un piròman", va etzibar el diputat popular al Parlament.

El diari recorda que Catalunya ja compta amb una llei de consultes aprovada pel Govern tripartit i recorreguda per l'executiu de Zapatero per vulnerar algunes competències exclusives de l'Estat sobre la convocatòria de referèndums, i lamenta que la proposta de l'actual Govern neixi amb una clara voluntat "d'oposar legitimitats" entre l'executiu català i l'espanyol.

L'editorial es guarda la perla per al final. En les últimes línies, carrega contra un "nacionalisme" cada cop més "radicalitzat" que "utilitza" les institucions de l'Estat per "dinamitar-lo" des de dins, i insta el president espanyol a no passar per alt el que qualifica de nou "desafiament" de l'executiu de Mas, a la vegada que convida Rajoy a retirar el suport que els populars han ofert al Parlament mentre CiU continuï donant veta a les seves "pretensions descabellades", conclou.

Exemples de radicalització del Govern? El diari en dóna tres: la simpatia explícita pel naixement de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), el suport a la iniciativa d'insubmissió fiscal aprovada per l'Ajuntament de Girona i la votació de Mas a favor de la independència de Catalunya en la consulta popular de Barcelona.

stats