Política 05/05/2015

Mas veu l'estudi del BBVA com una demostració més d'un sistema de finançament autonòmic "desigual"

El president de la Generalitat reitera que els "ajustos" en sanitat i educació es fan "perquè els diners no arriben"

Acn
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, a Vilassar de Mar / ACN

Vilassar de MarEl president de la Generalitat, Artur Mas, creu que l'informe del BBVA que situa Catalunya a la cua pel que fa a la despesa per habitant en sanitat i educació és una demostració més que el sistema de finançament autonòmic és del tot "desigual". Segons Mas, existeix una disfunció entre autonomies que provoca que hi hagi territoris on es poden gastar més diners en sanitat, educació i serveis social com a conseqüència d'aquest repartiment de diners. Catalunya, recorda, està "entre les que aporten molt i reben poc" i és per això que els serveis bàsics fonamentals s'han hagut d'ajustar: "No es fa perquè no es presti atenció, sinó perquè els recursos arriben poc i es distribueixen com es distribueixen".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És un estudi molt interessant fet per una gent que no són ni de Catalunya no catalanistes". Amb aquest to irònic el president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet un petit apunt sobre l'informe del BBVA sobre finançament autonòmic, que constata que les diferències de despesa entre comunitats qüestionen el compliment del principi d'igualtat d'oportunitats.

"Hi ha autonomies que poden gastar molt més en sanitat, ensenyament i serveis socials perquè el repartiment de diners entre les autonomies és molt desigual. Catalunya és entre les que aporten molt i reben poc i això fa que en serveis bàsics fonamentals anem molt ajustats", ha valorat el president.

Durant la presentació del candidat de CiU a Vilassar de Mar, Joaquim Ferrer, Artur Mas ha fet girar el seu discurs entorn l'economia i ha assegurat que amb les eines d'un estat propi, Catalunya podria situar-se entre els països europeus amb uns índex d'atur més baix perquè "el talent hi és".

En aquest sentit, Mas ha reiterat que la primera prioritat que han d tenir els candidats en les pròximes eleccions municipals és que els pobles i ciutat tinguin la capacitat de generar feina. En paral·lel, però, recorda que el 24-M també està en joc el fet de posar els municipis a "tirar del carro del procés polític català".

Per Mas, aquesta "doble dimensió" de les eleccions municipals és fonamental per evitar que la política "barroera" de l'estat espanyol pugui "posar pals a les rodes i aturar el carro".

Crisi interna a CiU de Vilassar de Mar

L'acte polític de presentació de Joaquim Ferrer com a candidat de la federació a Vilassar de Mar ha servit també per comentar la polèmica interna generada els darrers mesos al municipi, que ha suposat la dimissió de la cúpula local d'Unió en considerar que la candidatura de Ferrer era una "imposició".

Ferrer reconeix que es tracta d'una "lluita política" provocada pels "legítims interessos" de part del grup municipal de CiU a l'Ajuntament. L'alcalde, que es presenta amb una llista força renovada ha volgut demanar disculpes als treballadors municipals que sovint s'han vist enmig de les disputes.

Mas també ha volgut valorar la situació interna de la federació al municipi i assegura que "tot i els desencontres, la pregunta que s'ha de fer la gent és si s'ha fet o no bona feina i sí que se n'ha fet".

stats