CAP AL 27-S
Política 20/07/2015

Mas crida a captar els indecisos

“No pujar al tren del sí pot portar a una via morta”, defensa el president en l’inici de la precampanya

Oriol March
4 min

BarcelonaFeia només sis dies que havia passat el 9-N i tot just havia començat el debat sobre què fer amb el capital polític generat en aquella jornada de participació històrica. Artur Mas es va dirigir sense càmeres als quadres del partit aplegats a l’hotel del campus universitari de Bellaterra per fer-los una demanda molt explícita: “Ara toca convèncer els que han optat per votar sí-no a la consulta”. Els partidaris d’aquesta opció -defensors que Catalunya sigui un estat sense que hagi de ser independent- van arribar als 232.194 durant la jornada del 9-N. Amb la candidatura conjunta amb ERC i les entitats del sobiranisme civil que desitjava des de fa mesos ja enllestida, el president de la Generalitat va tornar a verbalitzar aquest desig en el seu discurs de clausura de la convenció nacional de CDC. “No pujar al tren del sí ens pot portar a una via morta”, va defensar Mas davant d’un miler de quadres del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Els catalans haurem de triar entre la certesa de la dependència, que ens pot portar a la decadència, o el punt d’incertesa de la llibertat, que aspira a canviar coses”, va apuntar el líder nacionalista en un discurs especialment centrat a captar indecisos. Senyal d’això és que va ser molt més suau en les formes amb la nova esquerra articulada al voltant de la proclama “Sí que es pot” -que dóna nom, precisament, a la confluència entre ICV-EUiA i Podem a les eleccions del 27-S que hores abans es presentava a l’altra punta de Barcelona-, que havia criticat durament en el discurs a Molins de Rei, en què va convidar les entitats del sobiranisme civil a teixir una candidatura unitària als comicis del setembre per dotar-los de caràcter plebiscitari. Aquest cop Mas només va voler alertar la nova esquerra que els que no siguin a la “llista del sí” alimentaran el “no”.

De la tensió als somriures

Al Palau de Congressos de Catalunya, l’escenari que el setembre passat va servir per estrenar el lema Convergents com a substitut de les sigles clàssiques de CDC després de l’esclat del cas Pujol, s’hi podien veure somriures després de la tensió per les negociacions amb ERC i les entitats. Hi va haver un moment en què els republicans, la CUP, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) defensaven una llista sense polítics, però finalment Mas va aconseguir revertir la situació. “No em vaig rendir”, va explicar a porta tancada davant dels consellers nacionals del partit, a qui, segons les fonts consultades, no va donar detalls sobre el full de ruta post 27-S que tenen embastat amb ERC.

Lluny han quedat, doncs, aquells temps en què alts dirigents dels dos partits havien de gestionar cites per dinar a través de les respectives secretàries. Mas es va encarregar d’agrair als republicans la “generositat” de saber “entomar responsabilitats” -agraïment estès a les entitats- i va considerar que la unitat genera “cares de pomes agres” a Madrid. “S’ha aconseguit la flama que ens pot dur a la victòria”, va apuntar el president, que va admetre que la proposta de Molins de Rei va generar desconcert. “Calia sacsejar el tauler”, va justificar.

Aquesta unitat, però, tindrà una prova de foc a les urnes el 27-S. Els estrategs de CDC asseguren que per garantir l’èxit de la candidatura liderada per Raül Romeva, que es presenta avui al Museu d’Història de Catalunya, al Palau de Mar de la cpaitalcatalana, s’ha d’aconseguir que els 1,8 milions de catalans que van votar sí-sí optin per la llista conjunta, i també per fer virar bona part dels partidaris del sí-no. “Cal convèncer els que se senten catalans i espanyols dels beneficis de la independència”, va afirmar el coordinador general de CDC, Josep Rull. El comitè de direcció que lidera Rull tindrà una nova incorporació els pròxims dies, quan la diputada i expresidenta de les joventuts Marta Pascal substitueixi Mercè Conesa -presidenta de la Diputació de Barcelona- com a portaveu del partit.

Mas no va estalviar retrets a la CUP, que ha decidit quedar fora de la candidatura conjunta. “Han volgut despenjar-se podent estar al sí general”, va apuntar el president, que va voler fer un elogi dels que “han sortit de la comoditat de les sigles per anar junts en moments crucials”. La relació entre CDC i l’esquerra independentista, hàbilment conreada en la jornada del 9-N, no passa pel seu millor moment.

La convenció nacional del partit, que va durar mig dia en lloc del cap de setmana sencer que estava previst, es va tancar amb una advertència del president: “Si no guanyem, l’Estat passarà per sobre de Catalunya sense misericòrdia”. Els partits sobiranistes tenen una mica més de dos mesos per sortir al carrer, plantar batalla argumental a les places més complicades i guanyar -en vots i escons- el plebiscit del 27-S.

La CUP condiciona el suport a un govern ‘del sí’

Actor clau en la preparació de la jornada de participació del 9-N, la CUP ha decidit ara desmarcar-se de la llista conjunta que preparen CDC, ERC i les entitats del sobiranisme civil perquè considera que no representa la “pluralitat” del país. Els diputats de l’esquerra independentista seran transcendentals en cas que la candidatura unitària formada per polítics i entitats no s’alci amb la majoria absoluta, de manera que existeix molta expectativa sobre el seu paper en l’escenari posterior al 9-N. El diputat Quim Arrufat, en una entrevista al canal 3/24, va indicar que el seu partit posarà condicions a l’hora d’avalar un hipotètic govern de concentració en cas de victòria de les forces independentistes. “No donarem suport a un executiu que no habiliti un marc d’excepció democràtica en matèria de defensa dels drets bàsics en un pla de xoc social”, va reivindicar Arrufat, que es va referir especialment als desnonaments, als talls de subministrament elèctric i a les reformes laborals. La CUP, segons el diputat al Parlament, té un full de ruta en el qual defensa que només donarà suport a un govern de concentració si pilota “una ruptura democràtica amb l’Estat, obre un procés constituent i fa un pla de xoc social”. Arrufat va assenyalar que Convergència es va posar “nerviosa” amb la llista sense polítics que proposava la CUP -avalada originàriament per ERC- perquè, si s’acabava bastint, el partit que lidera Artur Mas “perdia la tutela permanent que fa del procés sobiranista”.

stats