Política 29/04/2015

Mas desafia el PSC, ERC i ICV a aprofundir en el cas Innova en un ple extraordinari sobre sanitat

El president de la Generalitat retreu a Junqueras que ara s'oposi als consorcis sanitaris que el seu partit abans defensava i posa de relleu que l'últim tripartit va destinar 46,5 milions a l'Hospital de Reus, ara sota investigació

Laia Vicens / Roger Mateos
3 min
Artur Mas, avui al Parlament / ACN

BarcelonaArtur Mas ha desafiat aquest dimecres l'oposició, especialment els grups que componien els governs tripartits, a celebrar un ple extraordinari sobre sanitat, on el president de la Generalitat vol posar de relleu les "incoherències" dels qui acusen l'actual Govern de defensar la "privatització" del sistema i vinculen CiU amb el cas Innova, després que aquest dimarts fos detinguda la tinent d'alcalde de Reus, Teresa Gomis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la sessió de control al president de la Generalitat, a l'inici del ple parlamentari, els representants del PSC, ERC, ICV i la CUP han polemitzat amb Mas pel model de sanitat. El primer a instar-lo a fer cas d'una recent resolució del Parlament –en què CiU es va quedar sola– que reclamava paralitzar el projecte del consorci sanitari de Lleida ha estat David Fernàndez, de la CUP, que ha acusat Mas de "barrejar la privatització de la sanitat amb la convocatòria d'eleccions" el 27 de setembre, un fet que ha qualificat de "pervers".

També l'ecosocialista Joan Herrera s'hi ha referit i ha exigit que el Govern convoqui urgentment un ple monogràfic de salut. Ha demanat a Mas que "faci cas" i "obeeixi la democràcia" del Parlament. "Estan impulsant el consorci per sobre de la voluntat del Parlament. Això no és tolerable", ha sentenciat Herrera. Mas s'hi ha mostrat disposat i l'ha reptat que en aquest ple extraordinari es parli també del cas Innova de Reus. "Nosaltres aportarem tota la informació disponible. En tenim moltes ganes", ha afirmat Mas, que ha deixat entreveure que disposa d'informació que pot esquitxar les forces que van precedir-lo al Govern. "Sap qui va fer Innova? I Sagessa? Ho van fer governs on vostès també hi eren", ha subratllat. "El Govern no té res a amagar, que tothom doni les explicacions que ha de donar", ha conclòs.

A banda del cas Innova, Mas també ha hagut de respondre sobre el consorci sanitari de Lleida, que el Govern continua impulsant tot i que el Parlament va votar en contra de la seva creació. Mas ha retret a Herrera, irònicament, la seva "coherència immaculada", en recordar que va ser el tripartit qui va aprovar la llei que permetia que l'Institut Català de Salut (ICS) fes consorcis.

Mas polemitza amb Junqueras pels consorcis sanitaris

Una de les causes que han tensat les relacions entre CiU i ERC en els últims dies ha estat el rebuig dels republicans al projecte del consorci sanitari de Lleida. I aquest fet ha aflorat en la sessió de control. Junqueras, que ha reclamat a Mas que confirmi si "el Govern encapçalarà la no-aplicació de les avaluacions externes" que preveu la llei Wert, ha vist com el president de la Generalitat li tirava en cara el fet que ara ERC s'oposi als consorcis sanitaris, tot i que en temps del tripartit els va avalar.

"Quan es faci el ple extraordinari sobre sanitat s'haurà de fer una avaluació de consorcis creats a Catalunya", ha etzibat Mas. "I ERC hi era", ha sentenciat el president de la Generalitat, abans d'afegir: "Tenim moltes ganes de parlar-ne". A més, ha assegurat que amb el darrer govern tripartit "es van aprovar 46,5 milions d'euros" per destinar-los a l'hospital de Reus, amb Innova, amb Sagessa".

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s'ha fet ressò de l'informe de l'Agència Tributària espanyola encarregat pel jutge del cas de les ITV, on s'apunta que la dona de l'exsecretari de comunicació de CiU David Madí, Sandra B.G., va justificar davant Vigilància Duanera els ingressos suposadament irregulars, per valor de 91.910 euros, que va percebre del productor televisiu Oriol Carbó com a honoraris per la seva labor d'assessorament jurídic. Mas ha dit que n'està al cas, però ha subratllat que els fets haurien passat abans que ell arribés a la presidència de la Generalitat. "És un tema particular d'ells, en aquest tràmit judicial hauran de donar les explicacions oportunes", ha dit.

stats