Política
Política 10/07/2011

CiU creu que l'esperit del 10-J és "viu" i ERC els acusa de "mirar cap a una altra banda"

Artur Mas està convençut que la manifestació de l'any passat va servir de molt, però ha advertit que l'avenç nacional no és una "obra per a impacients"

Redacció
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat avui que “l'esperit del 10 de juliol de l'any passat segueix absolutament viu i va servir de molt”. Coincidint amb l'aniversari de la manifestació en protesta per la sentència en contra l'Estatut, Mas ha dit que “sempre hi haurà gent que considerarà que no s’ha anat prou endavant”, però ha assegurat que el sentiment sobiranista “està ben viu i va creixent al nostre país”. El cap de l’Executiu, que ha participat en un acte solidari amb els malalts d'esclerosi múltiple, ha destacat, però, que “l’avenç nacional de Catalunya” i el dret a decidir del poble “no és obra per impacients”, sinó per a “perseverants”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que també ha participat en l'acte solidari, ha dit que entén a tots els que es van manifestar el 9-J perquè "no tenim el grau d'autogovern que volem". L'alcalde creu que és bo que la gent es mobilitzi i està d'acord amb l'expresident del Parlament, Heribert Barrera, que ahir va demanar un front comú dels partits catalans a Madrid: "Si hi hagués unitat de tothom que, com a mínim, és catalanista, les coses ens anirien millor", ha indicat.

El conseller d'Interior de la Generalitat, Felip Puig, també s'ha sumat a les reaccions pel primer aniversari de la manifestació del 10 de juliol. En el marc de l'acte institucional de la festivitat de Sant Cristòfol, celebrat aquest matí a l'Ajuntament de Barcelona, Puig ha declarat que "Catalunya va iniciar fa uns mesos una transició” i ha assegurat que “estem caminant cap al dret de decidir i pertoca que la política vagi marcant també els seus ritmes". El titular d'Interior ha destacat el "civisme" de la marxa de dissabte i ha destacat, com Mas, que la manifestació d'ahir "posa en evidència que l'esperit del 10-J continua viu".

Per la seva banda, Joan Ridao, secretari general d'Esquerra Republicana, ha dit que és evident que el “país ha experimentat una creixent sobiranització”, però ha afegit que “els partits majoritaris”, CiU i PSC, “miren cap a una altra banda”. Ridao ha carregat contra l'executiu de Mas, a qui ha culpat d'haver “rehabilitat políticament el Partit Popular” i ha acusat el PSC de “no aixecar el dit” contra la política “re-centralitzadora” que han engegat el PSOE i el PP “amb el pretext de la crisi econòmica” a nivell de l'Estat espanyol. Ridao ha associat l'increment de l'esperit sobiranista al fet que s'ha produït “un clar 'cop d'estat' constitucional” que “ha fet obrir els ulls a molta gent”. El dirigent d'ERC ha assegurat que el dret a decidir “ha passat a formar part de l'agenda política” i ha afegit que “fins i tot els més escèptics” tenen clar que “els marc legals no són immutables”.

stats