NOU PARLAMENT
Política 17/12/2010

Mas demana als seus oponents que facilitin seva investidura per "responsabilitat"

Mas és conscient que serà "pràcticament impossible" sortir elegit president català en la primera votació de la sessió, ja que això requeriria la majoria absoluta

Redacció
3 min

BarcelonaEl president de CiU i futur president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat avui a la resta de partits de l'arc parlamentari català que a la sessió d'investidura almenys s'abstinguin en segona votació, per facilitar així el seu nomenament per "responsabilitat", perquè no hi ha "alternativa" a un Govern de CiU. Després de concloure ahir la seva ronda de contactes amb la resta de líders parlamentaris, Mas ha comparegut per fer una apel·lació conjunta, tant a PSC com a PPC, a ERC i als altres partits, a "no entorpir" la constitució del pròxim Govern de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas és conscient que serà "pràcticament impossible" sortir elegit president català en la primera votació de la sessió d'investidura, ja que això requeriria la majoria absoluta, és a dir, sumar almenys sis vots més als 62 diputats de CiU. Després que CiU hagi descartat una "aliança estable" amb un altre partit per governar durant tota la legislatura, perquè obligaria a "renunciar" a bona part del seu programa electoral, Mas entén que ningú li prestarà els vots per ser investit en primera votació.

En canvi, Mas sí que espera que en segona votació, en el debat d'investidura els altres partits "no impedeixin" la seva elecció, perquè davant les "dificultats objectives" per les quals travessa el país i sense una "alternativa" a un Govern de CiU, un veto d'aquest tipus "provocaria una incertesa i una interinitat gens bones" per a Catalunya. Malgrat no tenir la "confirmació definitiva", Mas sí que té la "intuïció" que en segona votació aconseguirà ser investit, ja que la mateixa nit electoral tots els seus oponents van donar a entendre que li tocava a CiU governar en els pròxims quatre anys.

En aquest sentit, ha destacat que en les seves converses inicials amb els representants socialistes ha pogut apreciar una actitud i un to "molt constructiu" i de "col·laboració", tant en allò que respecta a la constitució del nou Parlament com del futur Govern, una postura que Mas ha "agraït". Sobre ERC, Mas ha que entén que en la primera votació vulgui "marcar distàncies" de CiU i votar 'no' a la seva investidura, però ha reclamat a Joan Puigcercós una "actitud positiva i constructiva" a la segona volta, perquè "el mandat de la ciutadania és rotund" en el sentit que prefereix un Govern de CiU.

Els seus adversaris polítics es poden abstenir en la investidura i a partir d'aquí començar a exercir d'oposició: "No és demanar massa", ha dit Mas, conscient que durant la legislatura, com que no disposa de majoria absoluta, haurà d'estendre la mà per "enriquir" la seva acció de govern amb aportacions alienes. "El que espera ara la ciutadania és que ens entenguem, que col·laborem, que no hi hagi bronques innecessàries o picabaralles absurdes, que transmetem bones vibracions, per intentar millorar el clima del país i prestigiar les institucions", ha reflexionat.

Si per a la seva investidura Mas "intueix" que l'aconseguirà gràcies a les abstencions d'alguns dels seus oponents en segona votació, per a la proclamació de la socialcristiana Núria de Gispert com a presidenta del Parlament creu que "no hi haurà inconvenients", ja que altres grups "facilitaran" la seva elecció. De la seva ronda de contactes mantinguda als últims dies, Mas ha tret la conclusió que de moment no hi ha "posicions enrocades d'oposició pura i dura", sinó "més aviat ganes de facilitar les coses".

Obsessionat amb no generar polèmiques ni friccions amb els altres partits, Mas ha evitat valorar les convulsions internes que viuen PSC i ERC després del seu daltabaix electoral: "No tinc per què furgar en la ferida", ha dit Mas, que possiblement d'aquí a dues setmanes es veurà al Palau de la Generalitat amb José Montilla per concretar un "ordenat" traspàs de poders.

stats