Pacte fiscal
Política 05/06/2012

Mas: "El pacte fiscal no es pot despatxar dient que no hi ha diners"

El cap de l'executiu defensa que quan Catalunya aborda el tema de la Hisenda pròpia "abans de parlar de diners" cal parlar primer "de dret"

Acn
2 min
El President de la Generalitat, Artur Mas, aquest dimarts. / JORDI BEDMAR / GENERALITAT DE CATALUNYA / ACN

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha dit que en el tema del pacte fiscal "hi ha una sèrie de batalles que no són estrictament econòmiques, sinó que tenen a veure amb l'arquitectura legal i jurídica" i que "no poden ser despatxades dient que no hi ha diners".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha defensat que quan Catalunya aborda el tema de la Hisenda pròpia davant les autoritats estatals deixa clar que "abans de parlar de diners" cal parlar primer "de dret perquè estar o no estar dins la llei orgànica de finançament de les CCAA, d'entrada, no té a veure amb els diners, té a veure amb si, des d'un punt de vista jurídic, es pot desenvolupar un mecanisme d'aquestes característiques sense vulnerar l'arquitectura legal del conjunt de l'Estat".

El president ha pronunciat aquestes paraules en l'acte de lliurament del Premi Puig Salellas que atorga anualment el Col·legi de Notaris de Catalunya. El guardó reconeix una persona física o jurídica que, en el marc de Catalunya, té una destacada trajectòria jurídica.

Catalunya, en una cruïlla complexa

Durant el seu parlament, Mas ha destacat que, actualment, més enllà de la conjuntura estricta, "Catalunya està probablement en una de les cruïlles més complexes de la seva història recent". I en vista d'aquest panorama, ha defensat que "el que ens convé és estar ben falcats" en diferents àmbits.

En primer lloc, en l'economia, on ha assegurat que cal entendre que "el gran repte de l'economia catalana és que el mercat espanyol se li quedi definitivament petit i acabem sent una economia fortament present i inserida en el món". Un àmbit on el president ha assenyalat que el territori català està ben posicionat, ja que "dins el sud d'Europa, Catalunya és el país que té més possibilitats de fer una obertura clara de presència en el món".

El president ha assenyalat l'àmbit social com a segona àrea on Catalunya ha d'assentar les bases, entenent que cal establir "una línia de confiança de la població respecte al que té a veure amb la dignitat de la persona i els drets de la ciutadania". També ha parlat de la necessitat "d'estar ben falcats anímicament", ja que el país "està a prova des del punt de vista del seu caràcter". Com a últim element, ha assenyalat la justícia perquè "quan et trobes en una situació com l'actual, la base jurídica és un element fonamental de la infraestructura d'un país".

El dret, clau en la personalitat del poble

La IV edició del Premi Puig Salellas, que s'ha lliurat aquesta tarda, ha recaigut en la catedràtica de dret civil i magistrada de la Sala Civil del Tribunal Suprem Encarna Roca, en reconeixement a la seva llarga i brillant trajectòria jurídica i, molt en especial, per la seva extraordinària producció científica, que l'ha convertit en una de les juristes contemporànies més unànimement reconegudes.

Després d'entregar el premi, el president Artur Mas ha volgut agrair el paper del dret en la construcció de la identitat de Catalunya i ha assegurat que "una part d'aquesta personalitat com a poble la devem al món del dret". En aquest sentit, ha defensat que "convé reconèixer millor aquesta contribució del dret en general, i del civil en particular, en l'imaginari i en el projecte de país present i futur".

stats