Política 02/03/2015

Mas diu que Syriza ha fet “en 48 hores” l’oposat al que havia promès

Ara
2 min
Artur Mas va participar ahir en el 18è congrés  de la JNC, que va tenir lloc a Mataró.

BarcelonaLa convocatòria del 27-S ha de servir, segons Artur Mas, per celebrar el plebiscit que l’Estat no va permetre fer en forma de consulta. Per això, el president de la Generalitat vol desactivar opcions com Podem que rebutgen situar-se com a independentistes o unionistes i plantegen projectes sustentats en l’eix social, cosa que desdibuixaria la lectura dels resultats si es pretenen plebiscitaris. Mas no va anomenar Podem en la seva intervenció ahir a Mataró en el 18è congrés de la JNC, però se li va entendre tot quan va alertar dels partits “que no donen cap garantia de futur” i que prometen que serà fàcil el que no ho és. Així, va demanar “posar sempre un filtre” a aquestes formacions i va recordar que l’opció grega a què va donar suport Podem, Syriza, “ha fet en 48 hores el contrari del que havia dit”, en relació a la negociació del pla de rescat amb la troica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Mas va assegurar que l’èxit de l’aposta catalana depèn dels catalans, mentre que el govern grec va prometre qüestions com la fi de l’austeritat que implicaven el conjunt de la Unió Europea. I en el cicle electoral dels mesos vinents se sentiran aquí discursos molt similars, segons va alertar, de nou sense dards explícits cap a ningú, tot i que mil·limètricament dirigits. Davant de propostes com aquestes, el president català va reclamar fer del 27-S un “autèntic plebiscit” sobre la independència, “invitant a votar tothom”. “Ens ho discutiran a Madrid i fora d’Espanya. Hem d’aconseguir que el 27-S hi hagi un resultat clar, i això depèn de nosaltres”, va dir.

Una aposta que va assegurar que pren força sobretot arran de les últimes mesures de les institucions espanyoles contra el procés català, com la sentència del Tribunal Constitucional contra la llei de consultes i la convocatòria del 9-N i la suspensió de la carrera de jutge per a Santiago Vidal. Cal respondre “amb el llenguatge de les urnes”, va reclamar, a un Estat “que s’expressa a través de sentències, recursos i querelles”. “Ara ens toca a nosaltres entendre bé què significa el 27-S. Alguns ho intentaran minimitzar dient que són unes simples eleccions autonòmiques”, va apuntar, com precisament han fet totes les forces no independentistes.

Rajoy, contra Tsipras i Podem

Per la seva banda, el president espanyol, Mariano Rajoy, va replicar el seu homòleg hel·lè, Alexis Tsipras, que havia denunciat un boicot espanyol i portuguès a les negociacions sobre el rescat grec. Rajoy, però, va rebutjar que sigui el responsable de “la frustració que ha generat l’esquerra radical grega, que va prometre als grecs el que sabien que no podia complir”. De fet, l’ambaixador espanyol a la UE ha enviat una queixa formal a la Comissió Europea per les paraules de Tsipras. Igualment, Rajoy va carregar contra Podem i els va avisar que “és molt fàcil inventar-se un partit en mitja hora” però que el que és complicat i dur és governar.

stats