EL PLE DEL PARLAMENT
Política 05/07/2012

Mas segueix tirant de la veta del PP

Sara González
3 min
CONVERSA AL PARLAMENT  Artur Mas va tenir ahir una trobada amb Camacho als passadissos de la cambra catalana.

BARCELONAA Artur Mas li falten sis diputats per a la majoria absoluta i el PP es mou en la paradoxa de criticar les retallades i les taxes del Govern mentre exigeix reduir despesa. Tot plegat, una situació que durant tota la legislatura s'ha resolt sempre amb acords de pocs costos per a CiU, més enllà de les fotos amb Alícia Sánchez-Camacho. La trajectòria de l'euro per recepta és la viva imatge d'aquest PP que vol i dol. El Govern va sortir-se'n ahir de nou després de maniobrar perquè els populars passessin de demanar la retirada immediata de la taxa a conformar-se a aplicar-la durant un temps limitat i avaluar a finals d'any la conveniència o no de cobrar-la. I tot sense que Mas renunciés a carregar durament contra la "centrifugació escandalosa del dèficit" de l'executiu de Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas va comparèixer ahir al Parlament per explicar el pla d'ajust de 1.500 milions, però ja va deixar clar d'entrada que no pensa fer ni un pas enrere en l'aplicació de l'euro per recepta passi el que passi avui quan es votin les resolucions. Tot apuntava que l'oposició en bloc demanaria retirar la taxa en un text conjunt. Una iniciativa parlamentària que, si prospera, el president ja va advertir que no té per què assumir ja que no té rang de llei. CiU ha estat hàbil en la negociació amb el PP i s'estalviarà la foto en solitari. El punt de trobada amb Camacho pot ser una descafeïnada resolució del PP que ajorna el debat sobre la conveniència de la taxa en funció de l'impacte del copagament farmacèutic que ja ha imposat Madrid.

Convalidar el pla d'ajust

I és que el PP té difícil justificar la seva exigència de retirar l'euro per recepta català mentre exigeix a la Generalitat que redueixi despeses i en un moment en què Europa dóna la benvinguda a qualsevol mesura que ajudi a reduir el dèficit. A més, tampoc s'entendria que els populars no convalidessin avui el pla d'ajust, que ja va rebre el vistiplau de Mariano Rajoy al Consell de Política Fiscal i Financera.

Avui el PP es conformarà a penjar-se la medalla d'haver estat l'impulsor que l'euro per recepta pugui ser retirat abans de finals d'any. I CiU haurà fugit de la solitud parlamentària i, quan calgui revisar la taxa, se'n podrà desentendre amb el pretext que la Generalitat necessita encara els diners. De fet, l'executiu ja es va negar a aplicar les resolucions aprovades de l'oposició al ple de les retallades de l'abril amb l'argument que haurien costat 1.500 milions d'euros.

Un suport amb pocs sacrificis

Si el PP ha tret alguna contrapartida en els últims dies és la de veure el seu exlíder Daniel Sirera com a membre del Consell de l'Audiovisual. Perquè encara que Camacho hagi segellat dos acords pressupostaris amb Mas, CiU ha obviat exigències com la retirada de subvencions "ideològiques" o el tancament de les delegacions a l'exterior. Ara per ara, doncs, el president se surt amb la seva a canvi de ben poc. Ni la seva dura crítica al govern de Rajoy li passa factura. "Som davant d'una centrifugació del dèficit escandalosa per part de l'Estat", va denunciar en la seva compareixença, en la qual va subratllar que el Govern no hauria volgut presentar aquest tercer pla d'ajust "imposat". A més, va recordar l'esforç "ingent" de Catalunya mentre Madrid no paga el que deu.

Convidat pel PSC a imitar Euskadi i no aplicar el decret sanitari de l'Estat, Mas va respondre ras i curt: "Votin vostès a favor del concert i nosaltres no aplicarem el decret". Els socialistes, com ERC i ICV, van exigir-li que reorienti els ajustos perquè no recaiguin en els dèbils.

"El seu pla representa una asfíxia nacional i social i no significa cap guany ni en rigor ni en credibilitat", va etzibar la portaveu econòmica del PSC, Rocío Martínez-Sampere, que va advertir que les retallades trenquen la cohesió social. Sampere va recordar que hi ha alternatives per estalviar i que ha estat una tria del Govern anar del bracet del PP. Però Mas, que se sent reforçat, va mirar cap a una altra banda i ni tan sols va fer ús del torn de rèplica.

stats