30/05/2012

Mas es debat entre sumar el PSC o perdre ERC

3 min
L'HORA DE TRIAR I CONCRETAR Mas, que ahir va visitar el centre de recerca de Gallina Blanca a Rubí, ha convocat avui els líders a les cinc de la tarda a Palau. La negociació per al pacte fiscal, que el Parlament preveu aprovar al juliol i dur a Madrid a la tardor, entra a la fase decisiva.

BARCELONAL'octubre del 2011 el Parlament va aprovar unes conclusions provisionals de la comissió del concert que encara no han arribat al ple. Es debatran aquest juliol i després la proposta de pacte fiscal anirà a Madrid. Aquell consens inicial de fa vuit mesos dibuixava una clara aposta perquè Catalunya tingui un model singular, la clau de la caixa, i acordi de tu a tu amb l'Estat una quota de solidaritat. Amb la majoria absoluta del PP i una crisi econòmica que no remet, tot s'ha complicat encara més, però aquella primera foto tardorenca -amb els diputats de CiU, ERC i ICV-EUiA fent pinya pel concert- s'ha consolidat des d'aleshores i sedueix les bases sobiranistes. Ara, però, Artur Mas busca un consens més ampli que, de passada, li doni alguna opció de sortir ben parat d'una hipotètica negociació amb Mariano Rajoy, que el PP català amenaça de torpedinar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això (i també perquè es retratin els que no abonen un pacte fiscal que té més suport al carrer que al Parlament) va convocar la cimera d'aquesta tarda a Palau. La crida a la taula de diàleg ha accelerat les negociacions entre els partits i ha incorporat protagonistes d'última hora, com el líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida, que hi serà malgrat que fins dilluns a la nit era dubte i que només el PSC l'hi volia sí o sí. Les converses entre líders i la publicitació per part de Mas del seu pla B d'una Hisenda pròpia "irrenunciable" per la via directa o de l'acord, segons va admetre ell mateix al Parlament el 9 de maig, ha enrarit el clima dins de CiU però ha dibuixat un escenari més clar: si Mas vol sumar el PSC s'arrisca que l'Esquerra d'Oriol Junqueras es despengi.

Els matisos del president

L'1 de març el president va dir al Marroc que sumar nous aliats al pacte fiscal no podia ser a canvi "de diluir-lo" i tampoc al preu de perdre ERC o ICV. Però la posició "de màxims" (la clau de la caixa i el canvi radical de model) ja no convenç igual perquè té poques possibilitats d'èxit. Ara un ampli sector de CiU pensa que toca ser "més realistes", rebaixar alguns punts i mirar de sumar com a mínim els socialistes.

Una posició ferma de Mas pel concert que acabés en xoc de trens amb Rajoy l'obligaria a activar el pla B i una de les sortides (les eleccions anticipades) ja no té, segons les enquestes, garanties d'èxit en forma de majoria absoluta per a CiU.

ERC reitera per activa i per passiva que no serà present en cap acord que no inclogui el concert. L'alternativa és el PSC, obert al pacte però en una posició ambigua i que evita comprometre's a defensar fins al final (desmarcant-se del PSOE si cal) el model que pacti al Parlament. L'estratègia negociadora a Madrid serà, amb l'avaluació de l'actual model i el dèficit fiscal, l'estudi d'un model propi al marge del règim comú i la fixació de la quota de solidaritat, a l'ordre del dia d'avui. Pere Navarro i Duran han avançat en el diàleg i sostenen que una bona sortida podria ser un model singularitzat a la Lofca, però els dirigents del PSC alternen declaracions contra el concert amb altres de conciliadores. Ahir el líder parlamentari Quim Nadal acceptava debatre partint del model de l'Estatut que el Parlament va aprovar el 2005 amb CiU, PSC, ERC i ICV i que preveia un model cosí del concert basc. "Té un conjunt de dades a tenir en compte, tot i que caldrà repensar algun punt per fer-lo més plausible", afirmava.

A l'altre extrem hi ha el PP, que com la resta de partits ahir seguia sucant pa en les divisions de CiU. El desmarcatge dels últims dies de Duran i Joana Ortega de la Hisenda pròpia i el pla B de Mas els donava munició de calibre. Alícia Sánchez-Camacho fins i tot va demanar a Unió que voti diferent de CDC al ple del juliol. Va reiterar que si el president afluixa i obté l'abstenció del PP explorarà l'única via que té per assegurar-se obrir una negociació amb Rajoy i que el pacte fiscal no dormi el somni dels justos.

Oriol Pujol manté el to

El secretari general de CDC, Oriol Pujol, buscava la sintonia amb les bases nacionalistes i carregava contra una possible abstenció del PP restant-li valor. Va afirmar que la unitat no pot tenir com a preu rebaixar el pacte fiscal.

Els negociadors populars afirmen que, malgrat que el portaveu Francesc Homs deia ahir que el concert és el que genera més consens polític, CiU ja els hauria fet arribar informalment una proposta: que Mas podria rebaixar el pacte fiscal perquè el PSC s'hi sumi i el PP s'abstingui, però que, a canvi, Rajoy l'hauria d'acceptar tal qual. Al revés del que va passar amb aquell Estatut de màxims aprovat pel Parlament i ribotat a Madrid. CiU hi va anar de la mà del PSC, ERC i ICV. Aquell quadripartit està, per ara, lluny de ser reeditat.

stats