Política 26/08/2011

Mascarell, partidari de suprimir el ministeri de Cultura, però no els fons estatals d'aquest àmbit

"Des de l'any 1980, les competències en Cultura són exclusives de les autonomies", ha esgrimit el conseller de Cultura de la Generalitat

Efe
2 min

BarcelonaEl conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, s'ha mostrat partidari de suprimir el ministeri de Cultura, però no els fons estatals que corresponen a la cultura, que segons la seva opinió s'haurien de traspassar a les autonomies. En declaracions a COMRàdio, Mascarell s'ha mostrat a favor de l'eliminació del ministeri de Cultura perquè "des de l'any 1980 les competències en cultura són exclusives de les autonomies" i ha subratllat que "és obvi" que a Espanya el ministeri de Cultura "no fa una funció important".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mascarell ha recalcat, no obstant això, que "no cal suprimir" els fons que hi ha a l'Estat per a la cultura, dels quals ha calculat que correspondrien a Catalunya al voltant de 150 milions d'euros. Les competències culturals espanyoles en relació amb les que tenen els països veïns "són poques", ha afegit el conseller català.

Davant el debat preelectoral obert sobre la desaparició de les diputacions, que afectaria la Xarxa de biblioteques, Mascarell ha dit que la vocació de les biblioteques "és i ha de ser municipalista", perquè "són els ajuntaments els responsables de les biblioteques". El conseller ha explicat que el fet de simplificar l'administració pública "no ha de fer perdre serveis de qualitat".

"Són els municipis els que han de suportar les biblioteques, i els diners que les diputacions necessiten poden ser traspassats més amunt o més avall", ha afegit. La modernització del sistema públic català en un context de retallades, en lloc de fer-se a "120 per hora es farà a 200" però "és imprescindible fer-la", ha recalcat. "Cal fer una modernització, una gran sacsejada i això ens ajudarà amb els recursos", ha afegit el conseller. Mascarell ha considerat que la creativitat "és la primera matèria" de Catalunya, és "el nostre petroli", i que si aquesta creativitat no es vincula a mecanismes de distribució i internacionalització potents "patirem", amb la qual cosa cal millorar-los.

Per Mascarell "a hores d'ara donar subvencions és car" i cal crear "un mecanisme simple, còmode, que no passi per cinc o sis finestres", perquè millorar i simplificar l'estructura cultural pública és "imprescindible" ja que "els mecanismes són massa costosos i n'hi ha massa".

stats