PROCÉS DE PAU AL PAÍS BASC
Política 15/02/2011

Els mediadors es comprometen a treballar per generar "confiança" en el procés de pau basc

El Grup de Contacte que lidera Birian Currin vol facilitar la legalització de Sortu com a pas necessari per fer avançar el procés de normalització política basca. El govern basc rebutja sumar-se al grup perquè no aporta “valor afegit”

Redacció
2 min

BilbaoEl Grup de Contacte que lidera Birian Currin vol facilitar la legalització de Sortu com a pas necessari per fer avançar el procés de normalització política basca. El govern basc rebutja sumar-se al grup perquè no aporta "valor afegit". El Grup de Contacte Internacional que impulsa l'advocat sudafricà Brian Currin ha declarat avui el seu compromís en la generació de mesures de confiança que facilitin l'0avenç del procés de pau al País Basc. D'entrada, volen facilitar la legalització de Sortu i "enriquir el diàleg" entre la societat basca.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pierre Hazan, Nuala O'Loan i Raymond Kendall, tres dels cinc integrants del Grup Internacional de Contacte que van arribar ahir a Euskadi, han comparegut avui amb Currin per revelar els primers passos de l'agenda que han acordat. Han deixat ben clar que no volen "dir a la gent què ha de fer" sinó contribuir a un diàleg serè. Això sí, han deixat clar que no tenen la condició oficial de mediadors, malgrat la seva trajectòria en aquest sentit.

Per ells, la prioritat és generar "confiança", com per exemple instant a "revisar el funcionament de la llei antiterrorista actual a la nova realitat política" i promoure "una cultura de tolerància política i participació democràtica", a més d'adaptar la política penitenciària a la nova realitat, és a dir acabar amb la política de dispersió. A més, s'han ofert a "assistir" als partits en el desenvolupament d'una agenda de diàleg i eventuals converses, en base als Principis Mitchell, per tal d'arribar a un "acord de pau inclusiu". De moment, el govern basc ja ha anunciat que no participarà dels treballs del grup perquè "no aporta valor afegit".

Això sí, han alertat que l'absència de qualsevol violència és "crucial" per al desenvolupament i èxit de qualsevol procés de pau. A més, Nuala O'Loan ha assegurat que en aquest moment el grup "no té cap petició a per a ETA", sinó que la seva funció és desenvolupar el procés. Brian Currin ha donat a conèixer una plana web on s'hi aniran penjant els documents del grup de treball, que es tornarà a reunir al març.

stats