BARCELONA
Política 25/06/2015

Mercè Conesa es perfila com a nova presidenta de la Diputació de Barcelona

CDC té esbossat un pacte amb ERC i busca col·laborar amb el PSC

Oriol March
3 min
Mercè Conesa es perfila com a nova presidenta de la Diputació

BarcelonaL’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, és la dirigent de CDC més ben posicionada per rellevar Salvador Esteve al capdavant de la Diputació de Barcelona en el pròxim mandat, que s’iniciarà el 15 de juliol, segons diverses fonts nacionalistes consultades per l’ARA. Encara més després que Miquel Buch, alcalde de Premià de Mar i president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), que aspirava al càrrec, no ha estat escollit finalment diputat provincial pel partit judicial de Mataró. Conesa és un dels valors a l’alça de CDC des que va ser triada portaveu del partit l’estiu passat, quan Artur Mas va remodelar la direcció arran de la sortida definitiva d’Oriol Pujol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“És dona, independentista i amb perfil social”, assenyalen a la sala de màquines de Convergència, on apunten que la imatge de Conesa podria “contrarestar” la de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. L’alcaldessa de Sant Cugat, que en les passades eleccions municipals va perdre quatre regidors, és considerada pròxima al coordinador general del partit, Josep Rull. La seva és una relació política que ve de lluny perquè, segons va explicar el mateix Rull en l’acte de presentació de Conesa com a candidata a les eleccions del 24-M, ella va ser la seva primera cap als serveis jurídics de l’ACM. Ara comparteixen tàndem a la cúpula de CDC en un moment en què el partit aborda una refundació transcendental per al seu futur.

Buch, l'antic aspirant amb opcions a la presidència de la Diputació de Barcelona, és un nom ben vist pels dirigents del partit que poblen el Palau de la Generalitat. Un dels seus principals actius polítics, segons destaquen fonts nacionalistes, és el discurs que va fer el dia que més de 900 alcaldes van entregar a Mas les mocions a favor del 9-N. Algunes veus el situen com a conseller durant la pròxima legislatura, a pesar de la incertesa existent sobre els resultats electorals del 27-S.

Mentre no arriba el dia 15 de juliol, Convergència continua treballant en un pacte amb ERC que ja està “esbossat” -així ho va explicar dijous passat Rull en roda de premsa- i que està obert a la col·laboració amb el PSC. De fet, durant aquesta legislatura, el vicepresident quart de la diputació barcelonina ha sigut el socialista Antoni Fogué. Conesa ha ocupat la vicepresidència segona. CDC negocia aquests pactes ja en el nou escenari de ruptura amb Unió, tot i que hi ha la voluntat de tenir la màxima col·laboració amb els exsocis de federació.

En un primer moment, quan s’estava coent la ruptura, Convergència tenia intenció de “batallar a fons” l’elecció de diputats provincials -es fa a partir dels partits judicials- a Unió, si calia deixant fora els democristians dels organismes supramunicipals. Finalment, però, es van obrir negociacions perquè el partit que lidera Josep Antoni Duran i Lleida és clau si CDC vol mantenir majories als consells comarcals i, així, evitar coalicions d’esquerres que els desallotgin.

Girona, Tarragona i Lleida

Una de les novetats de la pròxima legislatura és que Convergència ostentarà la presidència de la Diputació de Girona. Els noms que sonen per ocupar-la són Miquel Noguer, alcalde de Banyoles; Fermí Santamaria, de Llagostera, i Pere Vila, de Llançà i president de la federació gironina de Convergència. En aquesta passada legislatura ha sigut Unió qui ha liderat l’ens sota el lideratge de Joan Giraut, alcalde de Platja d’Aro.

A Tarragona CDC ja ha arribat a un acord amb el PSC perquè l’imputat Josep Poblet, alcalde de Vila-seca, es mantingui al càrrec. ERC posava com a condició per a una hipotètica entesa que Poblet deixés la presidència. A la Diputació de Lleida tot indica que Joan Reñé continuarà presidint un ens que ja ha liderat en els últims quatre anys.

stats