ELECCIONS TERRITORIALS
Política 02/10/2016

Mercè Homs guanya el pols pel PDC de Barcelona

El sector afí a Gordó evidencia la divisió interna i tenyeix de sospita els resultats

Gerard Pruna
2 min
Mercè Homs i Genís Boadella encapçalen  la candidatura que es va imposar a  les eleccions del PDC  a Barcelona.

BarcelonaLa lluita pel control de la federació de Barcelona era un dels punts calents de les eleccions territorials del Partit Demòcrata Català (PDC) i ahir es va resoldre a favor de Mercè Homs, que amb el 57,5% dels vots va imposar-se a Teresa Pitarch (28,6%) i a Glòria Freixa (13,9%). El resultat, lluny de temperar el pols que fa mesos que mantenen les dues principals candidatures, va generar un nou episodi de tensió, amb la candidatura afí a Germà Gordó tenyint de sospita el resultat per la poca transparència del vot electrònic i retraient a Xavier Trias que mostrés en públic el seu suport a Mercè Homs quan ja havia acabat la campanya. Un gest que, segons Pitarch, “trencava la neutralitat” i podria haver “alterat els resultats”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les paraules de Pitarch no van agradar gens a alguns membres del partit. Fonts de la direcció les atribuïen al “mal perdre” i feien una crida a passar pàgina. També Mercè Homs, en el seu discurs després de l’escrutini, estenia la mà a les altres dues candidatures per començar a construir junts l’alternativa a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Una oferta acceptada per Glòria Freixa i el seu equip però que no sembla fàcil que qualli entre els partidaris de Pitarch. Recosir la federació a la capital catalana serà la principal missió de la nova executiva.

Reñé s’imposa a Lleida

Més enllà de Barcelona, l’altre gran focus de les eleccions territorials del PDC era a Lleida, on el president de la Diputació, Joan Reñé, va imposar-se per un marge estret -56,22% a 43,8%- a la llista que encapçalava la diputada de Junts pel Sí Violant Cervera. Pel que fa a Girona, on també hi havia dues candidatures, els pronòstics es van complir i la federació seguirà liderada pel també president de la Diputació, Pere Vila, que va sumar el 80,3% dels vots. On va saltar la sorpresa va ser al Baix Llobregat, on la llista liderada per Josep Jordana va imposar-se a la de l’alcalde de Sant Climent de Llobregat, Isidre Sierra.

En total, 6.408 associats -un 61,47% del cens- van participar en les primàries per escollir els líders territorials del PDC, les persones que, segons la coordinadora general del partit, Marta Pascal, seran la “pedra angular” per “preparar unes bones eleccions municipals del 2019”. Una cita amb les urnes que l’antiga Convergència considera clau per recuperar múscul al territori després de la davallada del 2015, i a la qual aspira a arribar amb un nombre d’associats pròxim als 15.000 militants. Ahir Pascal va fixar el comptador en 11.083 associats. Tots ells podran participar en el següent pas del partit en el camí de la seva refundació: l’elecció del nom definitiu de la formació. A l’espera de la confirmació oficial del ministeri de l’Interior, una de les opcions que se sotmetran a la votació de les bases serà la de Partit Demòcrata Europeu Català.

stats