Consell Europeu
Política 19/10/2017

Merkel i Macron expressen el seu suport a Rajoy davant la crisi política amb Catalunya

El president del govern espanyol busca el suport de la UE abans d'activar l'article 155

Laia Forès
3 min
Macron i Merkel el passat maig, en la primera visita del president francès a Berlín.

Brussel·lesCatalunya no figura a l'agenda de la cimera europa que ha començat aquest dijous a la tarda a Brussel·les perquè Mariano Rajoy va rebutjar incloure el tema com a punt oficial, però el conflicte polític entre Catalunya i Espanya es converitirà en un dels protagonistes de la cita, com ja va passar a l'última cimera, celebrada just abans de l'1 d'octubre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del govern espanyol arriba a la cimera disposat a buscar el suport, en públic i en privat, de la resta de líders a la seva actuació davant el Procés, a dos dies d'activar -si no hi ha sorpreses- l'article 155 de la Constitució. Els grans socis, especialment Alemanya i França, fan costat a Mariano Rajoy, però no hi ha unitat entre els 28 a l'hora d'enfocar la qüestió catalana. Alguns governs, especialment els de Bèlgica i Luxemburg, s'han mostrat crítics amb la manca de diàleg polític.

L'executiu espanyol ha rebut el suport explícit de l'eix franco-alemany aquest dijous. La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president de França, Emmanuel Macron, han enviat missatges de suport al president Rajoy. "El Consell Europeu estarà marcat per un missatge d'unitat dels estats membres, unitat al voltant d'Espanya", ha assegurat Macron a l'entrada de la cimera.

Merkel, en la mateixa línia, ha reiterat que està a favor "d'una solució que respecti la Constitució". Rajoy té previst mantenir una reunió bilateral amb Macron aquest vespre. El cap de l'exectiu francès és el líder europeu que ha fet costat a Rajoy amb més entusiasme des de l'inici de la crisi política amb Catalunya.

Debatre sobre Catalunya a Europa

Si bé els socis europeus demanen respecte a la Constitució, no tots els líders han mostrat el seu suport a Rajoy. A Europa cada vegada sorprèn més l'immobilisme del president espanyol, un fet que s'ha traduït en crítiques per la manca de diàleg i per la voluntat del líder del PP de tractar el cas com un afer intern d'Espanya i no debatre'l a Brussel·les.

El primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel, ha reiterat a l'entrada a la cimera que "la violència no és la resposta a un problema polític". Bettel també ha reclamat debatre la qüestió a la cimera. "Europa no pot ignorar la realitat" del que està passant a Catalunya, ha dit.

Enfrontament amb Bèlgica

Per la seva banda, el primer ministre belga, Charles Michel, ha volgut treure ferro a l'enfrontament amb el govern espanyol per la qüestió catalana. Unes declaracions de Michel al diari belga 'Le Soir' en què defensava el diàleg i la mediació europea en el cas que la negociació no sigui possible van irritar Madrid fins al punt d'amenaçar el govern belga de no donar suport a la seva candidata per dirigir l'Europol, segons publicava el diari flamenc 'Het Laatste Nieuws'. Michel ha negat aquest dijous un enfrontament obert amb Rajoy, però ha ratificat les seves paraules.

"Condemno tota forma de violència i faig una crida al diàleg per trobar una solució política. No crec que una escalada sigui una cosa bona, al contrari", ha assegurat Michel. El primer ministre belga ha fet una crida a la "calma" i al "sentit comú" i ha explicat que Rajoy té el seu telèfon i no li ha trucat per demanar-li explicacions. "Tampoc no m'ha demanat cap reunió bilateral", ha dit.

stats