HORITZÓ ELECTORAL
Política 02/09/2015

Merkel demana als catalans respecte per la “integritat territorial”

La cancellera alemanya fa costat als seus socis espanyols de cara al 27-S

Isaac Lluch
3 min
Rajoy i Merkel van exhibir amistat a Berlín: al president espanyol li interessa reforçar-se internacionalment i a la cancellera tenir un aliat en les polítiques d’austeritat.

BerlínMés enllà de líders europeus, són amics. Aquest és el missatge bàsic de rerefons que s’han esforçat a transmetre Angela Merkel i Mariano Rajoy des que dilluns a primera hora de la tarda i fins ahir al migdia es van deixar veure junts a Alemanya. Un passeig de sis quilòmetres al voltant del llac Huwenow, una reunió informal, un sopar, una pernoctació sota el mateix sostre del castell de Meseberg -a 70 quilòmetres de Berlín-, una roda de premsa a la cancelleria i una intervenció a la cimera entre la patronal i empresaris alemanys i espanyols. Al capdavall, a Merkel li convé lloar la recuperació econòmica d’Espanya perquè representa “un exemple” que les mesures d’austeritat que impulsa Berlín “donen els seus fruits”, mentre que Rajoy, a pocs mesos de les eleccions generals, necessita suport i fotografies que el reforcin internacionalment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest context, tot va anar tal com estava dissenyat. Rajoy va demostrar a Berlín que vol utilitzar els seus contactes internacionals -divendres rep a Madrid el primer ministre britànic, David Cameron- per sumar veus d’influència contra la voluntat d’independència que es pot posar de manifest el 27-S. El president espanyol va insistir a reclamar la unitat d’Espanya i va sentir-se complagut per la mostra de complicitat de Merkel. La cancellera alemanya va dir que, sobre la situació a Catalunya, ella i Rajoy tenen “una posició molt semblant”. “Hem de respectar els tractats de la Unió Europea que garanteixen la sobirania i la integritat territorial de cada estat”, va manifestar, i va afegir que és “molt important que es respecti la legalitat nacional i internacional”. “No hi ha cap tipus de diferències amb Rajoy”, va resumir Merkel.

Un aliat per a l’austeritat

La resposta de la líder del govern alemany pràcticament va ser més curta que la triple pregunta que li havia formulat una periodista madrilenya: “¿Ha parlat amb Rajoy sobre el desafiament independentista a Catalunya? Està preocupada? ¿Creu que una declaració unilateral d’independència deixaria Catalunya fora de la UE?” El fet que obviés respondre a aquesta última qüestió podria interpretar-se com que Merkel no descarta la permanència d’una Catalunya independent a la UE, tot i que el cert és que va semblar que a la cancellera li interessa més el rumb de l’economia que no pas la política interna d’Espanya.

“Merkel no ha expressat una opinió política personal de rebuig cap al procés, que potser és el que Rajoy esperava”, va reaccionar la vicepresidenta del Govern, Neus Munté. Així, va celebrar que el president espanyol es veiés obligat a parlar del procés sobiranista en un entorn internacional i va recordar que la Generalitat està, com Merkel, compromesa amb la legalitat.

La cancellera alemanya va arribar a precisar des de Berlín: “No ens fiquem en campanyes electorals”. Però va admetre que el que realment li interessa és tenir Rajoy d’aliat a l’hora d’aplicar les mesures d’austeritat que impulsa Alemanya. “Tinc la confiança que la política de reformes actual continuarà i no és cap secret que formem part de la mateixa família europea”, va apuntar Merkel sobre el PP. “Crec que el camí de recuperació espanyola va cap amunt i que moltes persones ho tindran en compte a l’hora de votar”, va concloure la cancellera, que va desitjar “molt d’èxit” a Rajoy.

Preguntat sobre els escorcolls de divendres a les seus de CDC i de la CatDem, Rajoy va admetre que al PP li van passar factura les investigacions per corrupció i que el que realment li interessa de cara al 27-S és “que tothom voti” i deixar clar que defensarà “la sobirania nacional”. “Espanya serà el que vulguin tots els espanyols”, va dir, confiant que “no es trencarà, com pretenen alguns”. La premsa alemanya pràcticament va ignorar la valoració de Merkel sobre el 27-S.

stats