EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 15/08/2012

Més de 250 presos, en vaga de fam per Uribetxeberria

Marc Toro
2 min
Un agent retira una pancarta durant la concentració convocada per Herrira ahir a Pamplona.

BARCELONA.Fins a 254 presos bascos ja s'han afegit a la vaga de fam per demanar l'excarceració del pres etarra Iosu Uribetxeberria, malalt terminal de càncer. Així ho van indicar ahir fonts d'Institucions Penitenciàries, just l'endemà que xifressin en un centenar el nombre d'adhesions a la protesta. Per la seva banda, Herrira, el col·lectiu de suport als presos bascos, va parlar de 430 reclusos que, "amb una dinàmica o amb una altra", estan "en lluita" per aconseguir la posada en llibertat d'Uribetxeberria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tancaments dins les cel·les o dejunis d'un sol dia són algunes de les altres formes de protesta a les quals es va referir el portaveu d'Herrira, Jon Garay, que va assegurar que la "crueltat" amb què s'està tractant Uribetxeberria ha creat una "onada gegant i espontània de solidaritat", tant per part dels presos com de la ciutadania basca.

De fet, ahir mateix, l'Ararteko -el síndic de greuges a Euskadi-, Iñigo Lamarca, va sol·licitar a Institucions Penitenciàries i a l'Audiència Nacional que "agilitzin al màxim els tràmits" per a la posada en llibertat condicional del pres d'ETA, en considerar que "concorren les circumstàncies" legals que ho permeten. Lamarca va anar més enllà i també va demanar l'estudi de la situació dels "altres interns d'ETA que pateixen malalties molt greus". Aquestes declaracions van ser criticades per la Defensora del Poble, Soledad Becerril, que es va mostrar partidària que "es compleixi estrictament la llei" sense tenir en compte "declaracions de compassió". En la mateixa línia, el vicesecretari d'organització del PP, Carlos Floriano, va tornar a subratllar que no s'ha de caure en el parany de "vagues de fam de teatre, ni en cap tipus de xantatge".

Sigui com sigui, cada cop és més gran la pressió i les mostres de suport cap a Uribetxeberria. I en aquest sentit, el govern basc ja ha anunciat que no prohibirà les diverses manifestacions convocades per als pròxims dies, tal com ho havia sol·licitat el delegat del govern espanyol a Euskadi, Carlos Urquijo.

stats