Política 22/03/2016

El Govern retreu a la CUP que els "excessos de gesticulació" no sumen de cara al procés

La mesa del Parlament ajorna el debat sobre una moció de l'esquerra independentista destinada a accelerar la ruptura

Sara González / Oriol March
2 min
La mesa del Parlament reunida per resoldre sobre la declaració de ruptura / CRISTINA CALDERER

BarcelonaLa mesa del Parlament ha ajornat aquest dimarts el debat sobre l’admissió a tràmit de les mocions que es debatran en el pròxim ple. El focus estava centrat en la moció que divendres va presentar la CUP i en la qual exigeix que es ratifiqui la declaració de ruptura del 9-N, se n’acceleri l'aplicació i es desobeeixi l’Audiència Nacional. El text també demana al Govern que en un termini de 30 dies presenti un "pla d'execució" dels annexos de la resolució independentista. La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha indicat que els "excessos de gesticulació", en referència implícita a la CUP, no "sumen" de cara al procés sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Per tirar endavant, cal esforç i intel·ligència. No pertoca facilitar les coses als nostres adversaris, que fan legítimament la seva feina. Cal esperar el tràmit preceptiu de la mesa. Tenim la consciència molt tranquil·la, estem treballant de manera molt coordinada", ha apuntat Munté.

La iniciativa dels cupaires ha generat malestar dins del grup de Junts pel Sí, que dimarts de la setmana que ve haurà de decidir si permet o no que la moció prosperi de cara al ple que se celebrarà el 6 i 7 d'abril. La moció pot enrarir les relacions entre JxSí i els cupaires perquè, en registrar-la al Parlament, l'esquerra anticapitalista força CDC i ERC a pronunciar-se explícitament per la desobediència, ja que el primer punt explicita que no s'"atendrà" la sentència del TC que declara inconstitucional la resolució del 9-N.

La portaveu del PSC, Eva Granados, ha burxat justament en la que es preveu una situació delicada entre el Govern i els seus socis. Els socialistes consideren que no es pot admetre a tràmit una moció en què es referma el contingut d’una declaració que va tombar el Tribunal Constitucional.

En tot cas, el PSC ha subratllat que s’està posant en evidència que existeixen "divergències" entre els fulls de ruta de Junts pel Sí i la CUP per assolir la independència i que aquest fet posa en relleu que el Govern de Catalunya està "en minoria".

stats