Política 20/04/2015

Entra en vigor la llei de l'alt càrrec: noves mesures anticorrupció en ple esclat del cas Rato

El desplegament de la norma, que va rebre l'oposició del gruix de l'oposició parlamentària, preveu entre d'altres mesures la regulació de targetes de crèdit per part dels alts càrrecs

Europa Press
1 min
Banco Santander dissol el consell assessor i prescindeix de Rato

MadridAquest dilluns ha entrat en vigor la llei reguladora de l'exercici de l'alt càrrec de l'administració de l'estat, juntament amb la llei de control econòmic i financer dels partits polítics com un paquet contra la corrupció política. La norma va ser aprovada el març passat amb el vots del PP, CiU i PNB, si bé el gruix de l'oposició parlamentària s'hi va oposar perquè va entendre que "no aporta res de nou" respecte a la regulació actual i perquè no servia per regenerar la democràcia i posar un mur contra la corrupció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels punts més destacats que estableix la norma és que els alts càrrecs demostrin idoneïtat professional i que no hagin estat condemnat a sentència ferma o inhabilitat per a càrrec públic, o expedientats per infracció greu, entre d'altres assumptes. El PP es va negar a incloure la impossibilitat que accedissin al càrrec imputats argumentat que aniria contra la presumpció d'innocència. A més, es prohibeix amb caràcter general l'ús de targetes de crèdit, es regula l'ús de vehicles oficials i les despeses de representació.

La llei també preveu l'elaboració d'informes sobre els conflictes d'interessos dels alts càrrecs i de regular les 'portes giratòries', el pas que fan molts d'ells a l'empresa privada un cop conclouen les seves responsabilitats públiques.

El desplegament de la llei arriba quan encara són ben vius els efectes del 'cas Rato', l'acusació per frau, blanqueig de capitals i alçament de béns contra l'exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato i que va provocar que dijous escorcollessin el seu habitatge.

stats